Gradbeniki na onkologiji kljub škodljivi pogodbi

Cena odprave napak, ki jih je zakrivil SCT, je 6,9 milijona evrov.  Plačali bomo davkoplačevalci.

Objavljeno
20. marec 2014 19.34
LJUBLJANA SLOVENIJA 1.9.2011 ONKOLOSKI INSTITUT FOTO: JOZE SUHADOLNIK
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Včeraj so si Onkološki inštitut (OI) že ogledovali gradbeniki, ki morajo do konca leta zamenjati vseh 15 kilometrov vodovodnih cevi. Odkar je bila stavba leta 2007 dokončana, so cevi v katastrofalnem stanju. Cena odprave napak, ki jih je zakrivil SCT in jih bomo plačali davkoplačevalci, je 6,9 milijona evrov (od tega je 2,1 milijona iz bančne garancije).

Napake bodo popravljala podjetja Kovinar Kočevje, Medicoingeeniring in Gradia. A se tu že pred začetkom del zapleta. Glavna pogodba med ministrstvom, Onkološkim inštitutom in izbranim ponudnikom Kovinarjem Kočevje je bila podpisana novembra, najkasneje v 15 dneh po podpisu te pogodbe pa bi moral Kovinar ministrstvu predložiti podpisani pogodbi s podizvajalcema.

Očitno se to ni zgodilo, saj so nam z ministrstva za zdravje ta teden odgovorili, da je bila pogodba s podizvajalcema Medicoingeeniringom in Gradio podpisana ta ponedeljek (17. marca). Če je tako, sta ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza in svetovalec za investicije iz njenega kabineta Alojz Unetič ravnala v nasprotju z razpisom. Prav tako v ponedeljek sta tudi podpisala uvedbo v dela in s tem dopustila, da na onkološki inštitut spet pridejo gradbeniki.

Janez Remškar, generalni direktor Onkološkega inštituta, ki je sopodpisnik osnovne pogodbe za sanacijo vodovodnih cevi, je osnovno pogodbo že decembra predal tožilstvu. Skupaj s takratnim ministrom Karlom Erjavcem sta dala pogodbo v pretres izvedenki Vesni Cukrov, nekdaj predsednici državne revizijske komisije, danes odvetnici.

Na njene ugotovitve je Janez Remškar ta teden ponovno opozoril. Izkazalo se je ne le, da pogodbe s podizvajalci niso bile podpisane, ampak tudi, da eden od predvidenih podizvajalcev ni izpolnjeval pogojev, da so bili členi pogodbe premalo konkretni, da so slabo definirali odgovornost izvajalca in tako premalo ščitijo naročnika, torej ministrstvo (oziroma davkoplačevalce), da so omogočali anekse zaradi (ne)potrebnih dodatnih del. To so razlogi, da je Remškar predal pogodbo tožilstvu, Karl Erjavec pa ni dovolil, da začnejo delati, dokler se stvari ne razčistijo.

Nova ministrica je v ponedeljek dela dovolila (podpisali so »uvedbo v dela«), tako da so si predstavniki gradbinca in ministrstva včeraj že ogledovali OI. Kdaj natančno bodo gradbeniki začeli delati, včeraj še ni bilo znano, dela pa bodo zanesljivo povzročila zelo velike težave, ker bo moral Onkološki inštitut vmes seveda zdraviti hudo bolne bolnike.

Generalni direktor Janez Remškar je napovedal, da »se bomo vsi zaposleni po najboljših močeh trudili, da bodo bolniki kar najmanj občutili dela, pri čemer bo bistveno, da dela na vodovodnem omrežju ne bodo vplivala na raven strokovne obravnave, torej na zdravljenje bolnikov. Lahko pa bo nekoliko manj udobno za bolnike«.

Na tako veliko delo, v katerem bodo zamenjali vse vodovodne cevi v stavbi in ki bo trajalo predvidoma do konca leta, se je seveda treba dobro pripraviti. Remškar je povedal, da je to bolj težko, saj od ministrstva za zdravje do včeraj še ni dobil zadnje verzije projekta, prav tako ne podpisanih pogodb s podizvajalci. Kot odgovorna oseba za OI je tako v precej neprijetnem položaju.