Gradbišče poljanske obvoznice še sameva

V Gorenjski gradbeni družbi napovedujejo, da bodo gradnjo v Škofji Loki nadaljevali 20. januarja.

Objavljeno
02. januar 2014 20.30
sipic/skofjeloska obvoznica
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka – Delavci Gorenjske gradbene družbe (GGD) bodo na poljanski obvoznici predvidoma začeli delati šele 20. januarja, čeprav so jih občani Škofje Loke zaradi kratkih rokov za dokončanje del pričakovali že takoj po novem letu. V Direkcije RS za ceste (DRSC) zagotavljajo, da priprave potekajo nemoteno in da zamud ni.

Pogodba med DRSC in GGD, vredna 21,8 milijona evrov, je bila podpisana 23. decembra in takrat je naročnik zdaj največjega cestnega projekta v Sloveniji izvajalcem predal nedokončano gradbišče. Iztok Tonejec, direktor Cestnega podjetja Kranj, ki je hčerinsko podjetje GGD, je včeraj za Delo povedal, da na trasi do Zminca in v predoru pod Stenom še niso začeli delati, ker morajo pripraviti dokumentacijo za gradnjo oziroma tehnično-ekonomski elaborate. Podobno pravijo na DRSC in zagotavljajo, da na gradbišče že selijo opremo in da zamude pri načrtovanem nadaljevanju del ni. Obvoznica mora biti zaradi evropskih sredstev končana v 18 mesecih in časa je po navedbah DRSC dovolj.

Izvrati morajo še tretjino predora pod Stenom

Tonejec je dejal, da bodo v ponedeljek imeli operativni sestanek, graditi pa bodo začeli 20. januarja. Koliko delavcev bo zagotovil partner iz konzorcija izvajalcev – češko podjetje OHL ŽS, ki ima potrebne reference za gradnjo predora – še ni dogovorjeno, prav tako direktor včeraj ni povedal, koliko od 500 delavcev iz skupine GGD bo delalo na dokončanju druge in tretje etape obvoznice. Poleg Čehov je partner v konzorciju še podjetje Iskra Sistemi. Izvrtati morajo še 150 metrov predora, opraviti vsa elektroinštalacijska in strojna dela v njem in dokončati vsa dela na trasi do Zminca. Ajdovsko Primorje je namreč med avgustom 2010 in septembrom 2011 izvrtalo približno dve tretjini oziroma 500 metrov predora pod Stenom, dela v predoru in na odseku do Zminca pa so nato zaradi stečaja zastala.

Občina Škofja Loka bo financirala gradnjo komunalnih naprav

Prav tako 23. decembra je na sedežu DRSC z direktorjem GGD Brankom Žiberno ločeno pogodbo podpisal tudi župan občine Škofja Loka Miha Ješe. Občina namreč na območju obvoznice financira gradnjo vodovoda, plinovoda in javne razsvetljave, ki bodo po pogodbi stali 383.200 evrov.