Gradivo SDV bi moralo v Arhiv Slovenije

Vpogleda v seznam tajnih sodelavcev ni bilo in ga nikoli ne bo, tisti, ki so bili v Sovi, pa imajo dovoljenje za pregledovanje arhivskega gradiva, je za Delo zatrdil Lovro Šturm, ki vodi delovno skupino vlade za oceno dela Sove.

Objavljeno
27. marec 2007 08.00
Davorin Terčon
Ljubljana – Vpogleda v seznam tajnih sodelavcev ni bilo in ga nikoli ne bo, tisti, ki so bili v Sovi, pa imajo dovoljenje za pregledovanje arhivskega gradiva, je včeraj za Delo zatrdil Lovro Šturm, ki vodi delovno skupino vlade za oceno dela Slovenske obveščevalne agencije. »Očitki, s katerimi je prišla na dan opozicija, so popolnoma neutemeljeni in neodgovorni,« je prepričan Šturm. »Skrajno nehigienično je, da ima Sova v svojih kletnih prostorih še vedno shranjene arhivske dokumente nekdanje službe državne varnosti, ki je bila tajna politična policija komunistične partije. To preprosto ne gre skupaj. Gradivo bi že zdavnaj morali izročiti Arhivu Slovenije, kakor veleva zakon iz leta 1997,« še dodaja.

Šturm sicer noče podrobneje razkriti, kakšen je namen vladne skupine, ki jo vodi, saj ne želi »prejudicirati končnega poročila, ki bo zaupno in dostopno parlamentarni komisiji. Mogoče pa bo ugotovilo, da je vse v redu,« je dejal minister, vendar ni napovedal, kdaj bo njihovo delo končano.

»Na kakšno pravno podlago je vlada oprla svojo odločitev, da sklep o ustanovitvi posebne delovne skupine, ki naj bi ocenila delo, finančno poslovanje in ravnanje z arhivskimi gradivi Sove, označi s stopnjo tajnosti in ali imajo vsi člani komisije, ki so pregledovali tajne podatke, po zakonu pravico do vpogleda vanje,« pa je včeraj na začetku redne seje državnega zbora od predsednika vlade hotel izvedeti Davorin Terčon, član poslanske skupine nepovezanih poslancev in predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad varnostno-obveščevalnimi službami.

»Pri obravnavi letnih dokumentov Sove se je pojavilo nekaj vprašanj in zato, da bi jih razčistili, je vlada ustanovila delovno skupino, ki je dobila natančno določene naloge, vendar se ne ukvarja s tem, kar se je pojavilo v javnosti, ko so novico o ustanovitvi delovne skupine objavili mediji,« je svoj odgovor začel predsednik vlade Janez Janša in pristavil, da se je novica pojavila po tem, ko je vlada poslala sklep parlamentarni komisiji oziroma njenemu predsedniku, ki ga je zahteval. »Zakon o varovanju tajnih podatkov tudi določa, da so tisti, ki imajo pravico biti seznanjeni s takšnimi podatki, hkrati dolžni, da jih varujejo,« je še dodal. »Kar pa zadeva vsebino tega vprašanja, se strinjam, da ima Slovenija slabe izkušnje s tovrstnimi službami, da je ravno zaradi takih izkušenj nadzor močno potreben in da nekoliko preseneča, da nekoga, ki je po zakonu odgovoren za nadzor, skrbi količina tega nadzora, namesto da bi ga skrbelo, da morda kaj od tistega, zaradi česar je bil notranji nadzor odrejen, dejansko drži,« je še povedal Janša.

Več v današnjem tiskanem Delu