Gradnikova domačija je briška sramota

Občina bi bila domačijo pripravljena odkupiti, a z dediči ne najdejo skupnega jezika.

Objavljeno
26. november 2012 19.19
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Medana – Letos mineva 130 let od rojstva in 45 let od smrti največjega briškega pesnika Alojza Gradnika, njegova domačija, v kateri je živel in ustvarjal, pa je že dlje časa prepuščena zobu časa in propadu. Na občini priznavajo, da jim podrtija ni v ponos, a hkrati dodajajo, da je hiša v zasebni lasti več dedičev.

»Kot občina smo poskrbeli, da življenje in delo Alojza Gradnika v naših krajih ni prezrto. Tako smo v Medani uredili pesnikovo spominsko sobo, pred dvema letoma smo v Brdih odprli celo Gradnikovo učno pot. Njegova domačija pa je v zasebni lasti več dedičev, zato več kot toliko ne moremo storiti,« pojasnjuje direktor briške občinske uprave Andrej Markočič. Dodaja, da se z dedišči intenzivno pogovarjajo, a pogledov doslej očitno vendarle niso uspeli zbližati. »Trenutno sicer kaže, da bi lahko prišli do koraka naprej in za primerno ceno domačijo odkupili,« poudarja Markočič. Kot je znano, se je občina o usodi hiše, ki je v zasebni lasti družine Gradnik, z dediči poskusila dogovoriti že pred petnajstimi leti, a neuspešno. So pa ti v minulih letih dovoljevali uporabo objekta za različne prireditve pred domačijo. Tako je Gradnikova domačija v Medani postala svetovno znana predvsem v času, ko so na Dnevih poezije in vina pod njeno murvo svoje pesmi brali pesniki z vsega sveta.


»Za ureditev domačije ideje sicer imamo, a ne gre še za nič dorečenega. Osebno mi je všeš zamisel, da bi pred njo zaživel zunanji amfiteater,« priznava Markočič. da bi tu Brici dobili še en kulturni hram, pa je po njegovih besedah bolj malo verjetno. »V Brdih imamo precejšnje število kulturnih objektov, nov vaški dom v Višnjeviku, vaško dvorano v Medani, grad Dobrovo, nova pridobitev bo kmalu grad Vipolže, tu sta še dvorani na Humu, in v Fojani. Dvoran je torej veliko, zato ne vem, če bi bilo smiselno urejati še eno,« razmišlja direktor občinske uprave.