Grajski vrt bo dobil podobo iz 19. stoletja

Letos bodo za obnovo sevniškega gradu namenili 656.000 evrov, do leta 2020 še 1,3 milijona evro.

Objavljeno
20. avgust 2013 10.34
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Sevnica - Sprehod okoli sevniškega gradu bo septembra prijetnejši. Z ureditvijo grajskega parka, rekonstrukcijo oskrbnikove hiše in sanacijo brežine občina nadaljuje obnovo objekta, ki nad krajem bedi že od 12. stoletja.

Pogodbena vrednost letošnjih gradbenih del je 656.000 evrov. Klet obnovljene skrbnikove hiše bo od jeseni namenjena degustaciji lokalnih proizvodov, pritličje občasnim prireditvam.

»Grajske poti urejamo tako, kot so nekoč že potekale sprehajalne površine. Povezujejo vzhodni in zahodni plato. V sklopu ureditve parka bomo obnovili vodnjak, naredili kovano ograjo z vrati okrog parka in poskrbeli za novo podobo paviljona,« prihodnji videz sprehajališča okoli gradu opisuje sevniški župan Srečko Ocvirk.

Ilija Gregorič le na kosilu

Grajski park in terase z vinskimi trtami, ki so jih v Sevnici ponovno zasadili leta 2007, so bile prvič urejene začetka 19. stoletja, ko je lastnik gradu postal Johann Händl Rebenburg. Pred njim je bil ta v rokah številnih posameznikov, družin in salzburške nadškofije. Slednja je domnevno v prvi polovici 12. stoletja postavila temelje prvotne grajske stavbe. Delček najstarejše utrdbe je danes del vzhodnega grajskega trakta.

Za današnjo obliko gradu in pravokotnik z okroglimi ogelnimi stolpi je zaslužen Inocenc Moscon, ki je lastnik objekta postal leta 1595 in ga nato tudi moderniziral. Pred njim sta bili z gradom povezani dve znani zgodovinski osebnosti. V 15. stoletju je grad v imenu salzburškega nadškofa branil ogrsko-hrvaški kralj Matija Korvin, ki je bil, sicer neuradno, navdih za slovensko pripoved o kralju Matjažu. Dvaindvajset let pred prihodom Moscona se je skupaj s 600 puntarji med pohodom ob Savi do Celja v gradu oglasil Ilija Gregorič. A borec za pravice malega človeka se je oglasil le na obedu. Zgodovinarji namreč predvidevajo, da je bil tedanji oskrbnik gradu verjetno prijazen gospodar do podložnih kmetov.

Za uresničitev načrtov 1,3 milijona evrov

Sevniška občina je lastnica gradu postala leta 1992, v zadnjih desetih letih pa je ob letošnji investiciji za obnovo zagotovila pol milijona evrov. Leta 2007 je bila obnovljena grajska fasada, pred dvema letoma so bile osvežene freske v lutrovski kleti.

»V prihodnjih letih bi radi z obnovo parkirišča dosegli, da bo neposredno pod gradom parkirano več osebnih vozil. Predvsem ob porokah imamo veliko gnečo. Treba bo urediti okolico Lutrovske kleti, kjer razmišljamo o postavitvi predstavitve slovenskih voda z vidika trajnostne rabe. Znotraj gradu bi radi obnovili stebre in tlakovce v atriju,« pravi Ocvirk in dodaja: »Vsi ti posegi niso nujni, zato smo jih zapisali v razvojni regijski program do leta 2020. Za vse omenjene projekte potrebujemo približno 1,3 milijona evrov. Ko bodo uresničeni, bomo imeli odlično opremljen grajski kompleks.«

Hkrati s postopno posodobitvijo osrednjega kulturnega spomenika v občini raste tudi obiskanost gradu. Lani so našteli 7500 gostov, letos jih načrtujejo 1000 več. Župan se zaveda, da obisk ni množičen: »A primerljiv je s podobnimi gradovi. Hkrati je treba vedeti, da gre za nov turistični produkt, ki šele prihaja na trg. Povezujemo se z zavodi iz drugih občin, ponujamo recimo ogled gradu v povezavi s splavarjenjem v Radečah. Spodnje parkirišče smo opremili za potrebe avtodomov, da bi turiste dlje zadržali v Sevnici.«