Gratel bo nadaljeval z deli

Podjetje Gratel bo nadaljevalo z izgradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja v Ljubljani. Mestna občina je v petek dala soglasje k nadaljevanju izgradnje omrežja.

Objavljeno
19. marec 2007 22.52
Ljubljana - Po petkovem dogovoru naj bi podjetje Gratel nadaljevalo z izgradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja v Ljubljani, vendar danes zaradi slabega vremena niso razkopavali ulic. Ljubljanski župan Zoran Janković in večinski lastnik ter prokurist podjetja Gratel Jure Krč sta v petek podpisala dogovor, na podlagi katerega je Gratel umaknil upravno in odškodninsko tožbo, mestna občina pa dala soglasje k nadaljevanju izgradnje omrežja.

Gratel bo občini plačal dodatnih 500 tisoč evrov. Ali bo ta denar namenjen odškodnini za prekopavanje cest ali donaciji, bo mestna občina odločila do 15. aprila, je v petek po podpisu dogovora pojasnil Janković. Če bo šlo za donacijo, bo mestna občina denar namenila obnovi Ljubljanskega gradu.

Kot je še povedal ljubljanski župan, so s podpisom dogovora odpravili tudi odlok, po katerem je Janković dela Gratela ustavil. Gratel se je tako zavezal, da delo konča v roku dveh let, vrednost pogodbe (brez novega zneska) pa znaša 1,6 milijona evrov.

MOL ustanovila komisijo


Po besedah Jankoviča je MOL ustanovila tudi komisijo, ki bo sproti preverjala dela in tako zagotavljala da bo vse v skladu s pogodbo. Napovedal pa je, da bo vztrajal pri tem da Gratel odpravi vse nepravilnosti pri opravljanjih delih.

V dogovoru je sicer zapisano kaj in kje se gradi, je še pojasnil župan. O izgubi, ki jo ima podjetje Gratel zaradi ustavljenih del, je Krč povedal samo to, da je nastala enotedenska zamuda pri izvajanju del, o finančni plati pa ni želel govoriti.

Z deli začeli že februarja

Podjetje Gratel je sicer sredi februarja začelo nenapovedano prekopavati ljubljanske ulice. Ker na pozive mestne uprave del niso ustavili, je posredovala mestna inšpekcija, ob tem pa se je izkazalo, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja. Namesto oddelka za gospodarske javne službe in promet jih je tik pred oktobrskimi lokalnimi volitvami podpisala takratna županja Danica Simšič.

V javnosti so se pojavili očitki, da je MOL služnostno pravico Gratelu oddala prepoceni in da Gratel krši določila pogodbe. Simšičeva je sicer 20. oktobra lani podpisala anekse k pogodbi z Gratelom, ki so omogočili dela povsod v Ljubljani.

Ljubljanski župan je nato 5. marca podpisal sklep, s katerim je postalo soglasje MOL k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009 nično. MOL je zahtevala ustavitev del, v utemeljitvi sklepa pa so na MOL zapisali, da Gratel ni vložil zahtevka za zaporo cest.

Gratel je navkljub sklepu MOL nadaljeval z deli, saj naj bi mu to omogočala sklenjena pogodba. MOL je na delovišča v Šiški in za Bežigradom poslal inšpektorje z odločbo o izvršbi, ki so v družbi delavcev KPL skušali fizično odstraniti gradbeno mehanizacijo Gratela in njegovih podizvajalcev. Za Bežigradom jim je deloma uspelo, v Šiški pa ne. Gratel je večino mehanizacije pospravil na privatna zemljišča kjer pa inšpektorji niso smeli posredovati.

Po burnem koncu tedna, so se v podjetju Gratel v ponedeljek odločili, da z deli prenehajo, pravico pa poiščejo na sodišču. Poleg upravne, so na sodišče vložili tudi odškodninsko tožbo. Po intenzivnih pogovorih ob koncu tedna, pa sta sprti strani le našli skupni jezik, katerega rezultat je dogovor in pol milijona evrov, kar bo kapnilo v mestni proračun.