Gratel bo vložil upravno tožbo proti MOL

Podjetje Gratel bo na pristojno sodišče v Ljubljani vložilo upravno tožbo zoper odločbo Mestne občine Ljubljana, s katero so razveljavili soglasja k izvedbi del pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja.

Objavljeno
07. marec 2007 23.15
Ljubljanski podžupan Janko Möderndorfer
Ljubljana/Kranj - Podjetje Gratel bo na pristojno sodišče v Ljubljani vložilo upravno tožbo zoper odločbo Mestne občine Ljubljana (MOL), s katero je župan Zoran Janković v ponedeljek razveljavil soglasja občine k izvedbi del pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009, so nocoj sporočili iz omenjenega podjetja. Vložili bodo tudi predlog za odpravo odločbe po nadzorstveni pravici in predlog za odlog izvršitve odločbe. Popoldne pa sta se po sestala Janković in nekdanja županja Danica Simšič.

V Gratelu so prepričani, da je župan z izdajo odločbe neprimerno posegel v veljavno in zakonito odločbo o zapori cest, ki jo je izdala v okviru svojih pristojnosti in pooblastil nekdanja županja, je podjetje zapisalo v današnjem sporočilu.

Janković in Simšičeva pa sta si po županovih besedah na današnjem sestanku "pojasnjevala trenutno situacijo in posamezne dokumente, ki nam bodo pomagali, da sam problem rešimo v dobro MOL", je poročal radio. Župan je ponovil, da je projekt dober, vendar zahteva, da Gratel spoštuje pogodbo, tako po količini kot po kvaliteti izvedenih del, in ne more imeti nobene druge prednosti, kot jo imajo vsi ostali investitorji v MOL.

"Vse bo na strani Gratela," je dejal Janković. Ker je v ponedeljek odločil, da je dovoljenje za prekop cest do leta 2009 nično, bo moral Gratel po Jankovićevih besedah ta postopek ponovno opraviti. Simšičeva pa je za radio enourni pogovor ocenila kot korekten. Poudarila je, da bi bilo dobro, da bi pri razjasnjevanju okoliščin sodeloval tudi direktor Gratela Drago Štrafela, ki pa je do petka na poti v tujini.

Nepojasnjeni ostajajo namigi, da naj bi Gratel sodeloval pri financiranju izvedbe kongresa stranke SD, ki ji pripada tudi Simšičeva. Radio kot nerazumljivo ocenjuje, da vrh stranke, čeprav to zanika, ne bi vedel za Gratelov prispevek, vreden slab milijon tolarjev.

Möderndorfer: Nedopustno je, da Gratel nadaljuje dela

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so se danes odzvali na odločitev podjetja Gratel, da nadaljuje dela kljub razveljavitvi soglasja občine k izvedbi del pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009. "Nedopustno je, da v glavnem mestu na odločbe župana nekdo reagira z besedami: nadaljujemo z deli," je danes poudaril podžupan Jani Möderndorfer. "Župan je soglasje preklical, torej soglasja ni," je dejal podžupan. O nadaljnjih ukrepih se bodo na MOL odločili po temeljiti proučitvi razmer.

Uradnega odgovora Gratela na odločitev župana Zorana Jankovića na MOL še niso dobili, Möderndorfer pa tudi ni seznanjen, da bi se kdorkoli z MOL v tem tednu pogovarjal z direktorjem Gratela Dragom Štrafelo. O odločitvah podjetja so seznanjeni iz medijev, ki naj bi jih MOL tudi obvestila o nadaljnjih korakih, je dejal.

Če bi se takšen projekt izvajal strokovno in v skladu z vsemi predpisi in dogovori, bi lahko tekel normalno naprej, je poudaril. Oddelek za gospodarske javne službe in promet je opozarjal, da dela niso dogovorjena in izvajana v skladu s predpisi in da Gratel dela izvaja premalo globoko, preozko in preblizu mestnih vodov. S tem je po Möderndorferjevih besedah mogoča poškodba obstoječih vodov. "Nedopustno je, da bo morala MOL v primeru okvar na mestnih vodih zaprositi Gratel, če lahko prek mestne zemlje vstopa do mestnih vodov," je ocenil podžupan.

Prepričan je, da je v tem primeru odprta vrsta vprašanj, ki so nelogična in nenormalna. "Vsak razumen človek bi že zdavnaj reagiral," je dejal Möderndorfer. Spomnil je, da se je na to opozarjalo že pred letom in pol, vendar vse do danes ta vprašanja niso razčiščena. "Gratel je šel nerazumno skozi neke postopke, ki sploh niso običajni, in te stvari še ugotavljamo," je pojasnil. Po Möderndorferjevih besedah je to tudi eden od razlogov za umik soglasja, ki je škodljivo za MOL.

Gratel meni, da ima vsa potrebna dovoljenja za gradnjo optičnega omrežja

Gratel ima vsa potrebna dovoljenja za gradnjo optičnega omrežja v Ljubljani, so v torkovem sporočilu za javnost zapisali v podjetju. Županovo odločitev so označili za neverodostojno in povsem nerazumljivo oviranje projekta, ki bo Ljubljani omogočil vrhunski optični komunikacijski sistem. Odločili so se nadaljevati dela, saj bo ustavitev del povzročila družbi veliko gospodarsko škodo v obliki neposredne škode in izgubljenega dobička, ki bi jo sicer morali uveljavljati od ljubljanske občine, je v torkovi izjavi za javnost zapisala družba.

Möderndorfer je napoved odškodninske tožbe danes komentiral z besedami, naj Gratel najprej zaustavi dela. Pojasnil je tudi, da še ni znan datum sestanka z nekdanjo županjo Danico Simšič, ki je tik pred lanskimi oktobrskimi lokalnimi volitvami podpisala sporna soglasja, dokumenti pa so nato izginili.