Gratel podkupil socialdemokrate?

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je potrdil, da so v torek dobili prijavo o sumu korupcije v primeru, ko je Gratel sodeloval pri financiranju kongresa SD.

Objavljeno
08. marec 2007 15.15
Danica Simšič
Ljubljana - Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je danes potrdil, da so v torek dobili prijavo o sumu korupcije v primeru, ko je Gratel sodeloval pri financiranju kongresa SD. Nekdanja županja in članica SD Danica Simšič je namreč z Gratelom podpisala za Ljubljano domnevno škodljivo služnostno pogodbo za gradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja. Kos je pojasnil, da bodo zbrali vso dokumentacijo in šele potem ocenili, ali gre za ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije.

Tiskovni predstavnik SD Sebastjan Jeretič je danes zatrdil, da zadevi nista povezani. Povedal je, da je podjetje Gratel financiralo kongres SD, ki je bil junija lani. Gratel je stranki kot prispevek za izvedbo kongresa maja lani po Jeretičevih besedah nakazal 850.000 tolarjev.

"Mi smo le eden najmočnejših političnih krogov v tem trenutku. Veseli nas, da javnost v nas prepozna alternativo koaliciji Janeza Janše in da v nas vlaga to zaupanje," je dejal Jeretič in dodal, da so prepričani, da te domnevne afere tega ne bodo spremenile.

SD: Takšne posle ne bi plačevali s takim drobižem

Na vprašanje, ali ni Gratel sredstev nakazal stranki, ker je Simšičeva kot ljubljanska županja z Gratelom podpisala služnostno pogodbo, je Jeretič odgovoril, da "že samo dejstvo, da gre za nek drobiž, kaže, da takih velikih poslov, če bi bili umazani, ne bi plačevali s takim drobižem". To so bila po Jeretičevih besedah edina sredstva, ki jih je Gratel nakazal SD.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je s podjetjem Gratel leta 2005 podpisala služnostno pogodbo o gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja v Šiški, lani pa še pogodbo za področje Bežigrada, Most in Viča. V javnosti so se pojavili očitki, da je MOL služnostno pravico Gratelu oddala prepoceni in da Gratel krši določila pogodbe. Simšičeva je oktobra lani poudarila, da MOL z oddajo služnostne pravice ni bila oškodovana, dela v drugih delih mesta pa se bodo začela šele, ko bodo končana v Šiški.

Kljub vsemu je Simšičeva 20. oktobra podpisala anekse k pogodbi z Gratelom, ki omogočajo dela povsod v Ljubljani. Dejstvo, da na Magistratu ne najdejo omenjenih dokumentov, ki jih je tajnica na zahtevo županje na dan volitev 22. oktobra vnesla v Lotus Notes, Simšičeve ne preseneča, saj so se dokumenti tudi že prej izgubljali.

Pravni zastopnik podjetja Gratel Dušan Tršan poudarja, da gre za pogodbeno zavezo

Pravni zastopnik podjetja Gratel Dušan Tršan pa je danes pojasnil, da se s predstavniki Mestne občine Ljubljana po sredini vložitvi upravne tožbe proti odločbi župana Zorana Jankovića za razveljavitev soglasja k izvedbi del še niso dogovorili za sestanek. "Naš interes je, da se to razreši na posloven način. Druga stran ni slišala naših argumentov in jih mora preučiti, saj njihovi argumenti ne ustrezajo dejanskemu stanju," je dejal Tršan. Po mnenju Gratela je odločba nezakonita.

Kot je znano, je Gratel v sredo na Upravno sodišče v Ljubljani vložil upravno tožbo s predlogom za odlog izvršitve odločbe MOL, s katero je župan Zoran Janković v ponedeljek razveljavil soglasja občine k izvedbi del pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009. Na ministrstvo za javno upravo pa je podjetje vložilo tudi predlog za odpravo odločbe po nadzorstveni pravici in jo v vednost posredovalo županu.

Tršan: Gre za pogodbeno zavezo

Tršan pričakuje odločitev v najkrajšem možnem času, sicer pa so po njegovih besedah splošni roki do 60 dni. Med ključnimi argumenti, ki jih je Gratel zapisal v tožbi in predlogu, je Tršan izpostavil, da je MOL sprejela služnostno zavezo, da bo dala tudi dovoljenje za zaporo. "Služnostne pogodbe so mrtva črka na papirju, če MOL ne da tega dovoljenja. Sestavni del služnostne zaveze so bila tudi ta dovoljenja, torej gre za pogodbeno zavezo," je poudaril pravni zastopnik Gratela.

Na vprašanje, ali so bila torej dovoljenja za zaporo cest podpisana v aneksih k pogodbi, je Tršan odgovoril, da "to ni eksplicitno tako. Oni so se zavezali, da si bodo prizadevali za pridobitev teh dovoljenj, vendar mi ne moremo začeti z gradnjo, v kolikor teh dovoljenj ni". Prav zato je po Tršanovih besedah nekdanja županja Danica Simšič tudi podpisala dovoljenje, ker je bilo to že sestavni del služnostne zaveze MOL.

Gratelov pravni zastopnik je ponovil, da podjetje izpolnjuje pogoje, ki mu jih nalaga pogodba. Glede kakovosti izvedenih del, na kar že ves čas opozarjajo na oddelku za gospodarske javne službe in promet, pa je pojasnil, da je določena dela izvajalo podjetje KPL, ki pa ga je določila MOL.

Janković je ponovil, da je projekt dober, vendar zahteva, da Gratel spoštuje pogodbo

Kot smo poročali, sta si Janković in Simšičeva na sredinem sestanku pojasnjevala trenutno situacijo in posamezne dokumente, ki bodo pomagali, da problem rešijo v dobro MOL. Župan je po srečanju ponovil, da je projekt dober, vendar zahteva, da Gratel spoštuje pogodbo, tako po količini kot po kvaliteti izvedenih del, in ne more imeti nobene druge prednosti, kot jo imajo vsi ostali investitorji v MOL. Simšičeva pa je poudarila, da bi bilo dobro, da bi pri razjasnjevanju okoliščin sodeloval tudi direktor Gratela Drago Štrafela, ki pa je do petka na poti v tujini.