Gratel prijavil policiji krajo delovnih strojev

Direktor podjetja Gratel Drago Štrafela je odstranitev delovnih strojev na delovišču podjetja na ulici Ane Ziherlove v Ljubljani označil za krajo.

Objavljeno
12. marec 2007 22.39
Ljubljana - Direktor podjetja Gratel Drago Štrafela je danes na delovišču podjetja na ulici Ane Ziherlove v Ljubljani za krajo označil odstranitev delovnih strojev. Mestni inšpektorji so namreč nadaljevali z izvršbo in podjetje KPL je danes po njihovem nalogu odpeljalo delovne stroje v lasti Gratela. Štrafela je pojasnil, da so bili stroji na zasebnem zemljišču in ponovil stališče podjetja, da delajo v skladu z dovoljenji. Krajo delovnih strojev je Gratel po direktorjevih besedah že prijavil policiji.

Z županom Zoranom Jankovićem se direktor Gratela po zadnjih zapletih če ni pogovarjal. Ponovil je, da je po mnenju Gratelovih pravnikov odločba Mestne občine Ljubljana (MOL), s katero je župan 5. marca razveljavil soglasja občine k izvedbi del pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009, nezakonita.

Z županom sta se sicer srečala 19. decembra lani in 16. februarja, je dejal Štrafela in pojasnil, da je podjetje takrat predložilo vso dokumentacijo in jo tudi podrobno predstavilo. Županova izjava je takrat bila, da je projekt dober in da izvajamo dela v skladu s pogodbo, je povedal Štrafela.

"Zakaj je prišlo do spremembe, pa bo moral pojasniti Janković," je dejal. Mestni inšpektorji so po nalogu župana v soboto zaplenili zasebno lastnino na parkirišču, danes pa so po Štrafelovih besedah na zasebnem zemljišču zasegli zasebno lastnino na Lubejevi ulici poleg ulice Ane Ziherlove. Poudaril je, da gre za krajo zasebne lastnine.

Gratel bo z ljubljanskih ulic umaknil vso mehanizacijo

Podjetje Gratel bo v torek z ljubljanskih ulic umaknilo vso gradbeno mehanizacijo, so danes sporočili iz podjetja, kjer pojasnjujejo, da si ne želijo "merjenja moči na ulici". Odločili so se, da bodo na Mestno občino Ljubljana (MOL) vložili odškodninske zahtevke. Mesečna odškodnina naj bi po izvedeniškem mnenju, tako direktor podjetje Drago Štrafela, znašala 1,5 milijona evrov.

Še dopoldne pa je Štrafela zatrdil, da se bodo delavci podjetja v torek vrnili na ulico Ane Ziherlove in nadaljevali z delo in dodal, da odločba župana ni pravnomočna, saj so se zoper njo pritožili. Po Štrafelovih besedah se v petek izteče rok, v katerem mora upravno sodišče odgovoriti na upravno tožbo s predlogom za odlog izvršitve odločbe.

Štrafela: Z Simšičevo nikoli nisva govorila o financiranju kongresa SD

Štrafela je danes tudi zanikal očitke o sumu korupcije v primeru, ko je Gratel sodeloval pri financiranju kongresa SD. Pojasnil je, da so bila pogajanja z nekdanjo županjo, ki je tudi članica SD, Danico Simšič za sklenitev služnostne pogodbe izjemno težavna in dolgotrajna, nikoli pa nista govorila o financiranju kongresa SD. Za sponzoriranje kongresa SD junija lani so se v Grateu odločili na pobudo Štrafelovega nečaka, ki je bil kandidat na listi SD za mestnega svetnika na Ptuju.

Neobveščanje o izvajanju del

Inšpektorji Mestne občine Ljubljana (MOL) so sicer že v petek, skladno z izdanim sklepom o dovolitvi izvršbe, ki ga je izdal mestni inšpektorat MOL, skušali odstraniti mehanizacijo podjetja Gratel z ulice Ane Ziherlove v Šiški, vendar pa jim to ni uspelo. Z MOL so sicer sporočili, da izvajalec del MOL ne obvešča o lokacijah, kjer delo vrši, kar naj bi bilo v nasprotju s pogodbami med izvajalcem in MOL.

Odstranili material in stroje

V soboto so inšpektorji z delavci KPL nadaljevali z odstranjevanjem mehanizacije in gradbenega materiala podjetja Gratel in podizvajalca Rešet z občinskih zemljišč na območju Bežigrada. Posredovali so na Presečnikovi, Triglavski in ulici Pohorskega bataljona. S Presečnikove ulice so delavci KPL odpeljali prikolico s kolutom optičnega kabla, z ulice Pohorskega bataljona pa manjši bager ter frezo.

Kot je povedal vodja projekta optičnih telekomunikacij za Ljubljano pri Gratelu Tomaž Kržišnik, mu je inšpektor izdal odločbo, po kateri mora Gratel odstraniti gradbeni material z občinskih zemljišč. Kržišnik je povedal, da so material in stroje odstranili na zasebna zemljišča, kjer so jih varovali varnostniki Sintala.

V Sekciji ponudnikov interneta zaskrbljeni zaradi Gratela


Sekcija ponudnikov interneta pri Gospodarski zbornici Slovenije z zaskrbljenostjo spremlja najnovejši zaplet med MOL oziroma njenimi inšpekcijskimi službami in podjetjem Gratel, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik upravnega odbora sekcije Darko Bulat. V sekciji upajo, da se bo spor kmalu razrešil ter da bo v Ljubljani možno v bodoče dobiti najnovejše informacijske storitve in tudi dostop do infrastrukture pod ugodnimi pogoji pri različnih operaterjih.

Prepredenost mest z optičnimi napeljavami je edina pot, ki omogoča razvoj interneta in drugih elektronskih komunikacij, posredno pa tudi dostopnost novih storitev informacijske družbe, brez katerih je čedalje manj možen tudi hiter gospodarski razvoj, je zapisal Bulat.