Gregor Ficko jutri spet pričakuje trojanskega konja

Direkcija RS za ceste je zaradi pritožbe gradbenega podjetja iz Tržiča popravila razpisno dokumentacijo za poljansko obvoznico.

Objavljeno
05. september 2013 19.35
Obvoznica Gorenja vas
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Gorenja vas – Na Direkciji RS (DRSC) za ceste bodo jutri, v petek, znova odpirali ponudbe na popravljen razpis za gradnjo druge in tretje etape obvoznice Škofja Loka (poljanska obvoznica), ki sta ostali nedokončani zaradi stečaja Primorja. Direktor DRSC Gregor Ficko znova pričakuje pritožbo na razpisno dokumentacijo, »kdo pa bo tokrat trojanski konj, pa še ne vemo«, je dejal danes.

»Če tokrat razpis pade, se od obvoznice Škofja Loka lahko poslovimo za od deset do 20 let. V prihodnji finančni perspektivi namreč EU nič več ne sofinancira takšnih prometnih omrežij, kot naj bi ga imela Škofja Loka, zato bi država morala zagotoviti lastna sredstva za dokončanje obvozne ceste mimo Škofje Loke,« pravi Gregor Ficko, ki glavnega krivca za najhujše zaplete pri nas pri izbiri izvajalca pripisuje katastrofalni zakonodaji javnega naročanja.

Zakonodaja – zmazek

»Zakonodaja je zmazek in pravo gojišče, da ponudniki lahko manipulirajo. Naj nekdo naredi analizo, kdo vse je sodeloval pri njeni pripravi, pri tem imam v mislih tudi lobije in odvetniške pisarne. Medtem država izgublja milijone evrov in dovoljuje, da ji polzi odobren denar EU ... To je katastrofa! Pri obvoznici Škofja Loka izgubljamo od 18 do 19 milijonov od 27 milijonov evrov iz sklada EU za regionalni razvoj, saj je prva etapa končana, in čaka le na uporabno dovoljenje,« je ogorčeno dejal Ficko.

Druge in tretje etape poljanske obvoznice oziroma gradbenih del v predoru Sten ter 2,1-kilometrskega odseka do Zminca namreč ni mogoče končati v manj kot 24 mesecih, nove zamude pa si DRSC ne more privoščiti zaradi odobrenih evropskih sredstev in zaveze o dokončanju gradbenih del do konca leta 2015.

Na DRSC so nazadnje odpirali ponudbe za omenjeni etapi 12. avgusta, tri dni prej je revizijo razpisne dokumentacije zahtevalo Gradbeno podjetje Tržič, čeprav se na razpis sploh ni prijavilo. To je hčerinsko podjetje Gorenjske gradbene družbe, ki je na razpisu sodelovala s partnerjema OHL ŽS in Iskra sistemi. Njihova ponudba je bila s 24,6 milijona evrov druga najugodnejša za podjetjem Integral inženjering iz BiH s partnerjem, SGP Gorenjc, ki je del skupine SGP Tehnik iz Škofje Loke.

DRSC moral popraviti razpis

Z DRSC so za Delo pojasnili, da so ugodili revizijskemu zahtevku tržiškega podjetja, ker pa se vlagatelj ni pritožil, se revizijski postopek ni nadaljeval pred Državno revizijsko komisijo. DRSC je popravil razpisno dokumentacijo v spornem delu in spremembo objavil na portalu javnih naročil, v Uradnem listu EU in na svoji spletni strani Javna naročila. Rok za oddajo ponudb se konča jutri, v petek.

Začetek del na obvoznici Gorenja vas

V sredo je postalo pravnomočno gradbeno dovoljenje za 618 metrov dolgo obvoznico in pripravljalna dela so se že začela, je bil danes zadovoljen Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane.

Prometnica, ki bo razbremenila središče kraja, je ocenjena na 5,5 milijona evrov, gradbena dela bodo po pogodbi s podjetjem Mapri proasfalt stala 2,3 milijona evrov.

Do 85 odstotkov upravičenih stroškov naložbe bo prispevala EU, preostalo DRSC in občina Gorenja vas - Poljane, ki ima v proračunu rezerviranih 90.000 evrov. Gradbena dela bodo predvidoma končana februarja 2015.

Razpis je v nasprotju z obvoznico Škofja Loka minil brez zapletov, ne glede na to, da je bila razpisna dokumentacija izdelana na enak način, je dejal direktor DRSC Gregor Ficko, skupaj z županom Čadežem pa sta se strinjala, da če bo zgrajena samo obvoznica Gorenja vas in ne bo kmalu rešen zaplet z obvoznico Škofja Loka, zaradi prometnih tokov ni narejenega veliko.