Gripa je, epidemije ni

Čeprav se je gripa že razširila po vsej Sloveniji, o epidemiji še ni mogoče govoriti. Najboljši odraz njene vse večje prisotnosti pa so zdesetkane igralnice v vrtcih, učilnice v šolah in delovni prostori po službah.

Objavljeno
27. februar 2007 07.00
Ljubljana – Čeprav se je gripa v teh dneh že razširila po vsej Sloveniji, o epidemiji še ni mogoče govoriti. Najboljši odraz njene čedalje večje prisotnosti v družbi številnih resnih viroznih obolenj pa so zdesetkane igralnice v vrtcih, učilnice v šolah in delovni prostori po službah, kjer si »povratniki« iz bolniškega staleža dobesedno podajajo kljuko z obolelimi na novo. A razmere po oceni medicinske stroke in varuhov javnega zdravja za razglasitev epidemije še niso dovolj resne.

Število obolelih je v minulem tednu sicer še naraslo, toda tedenska stopnja pojavnosti gripi podobnih obolenj je trenutno 160 na 100.000 prebivalcev (pri akutnih okužbah dihal pa približno 2600 na 100.000 prebivalcev), pogoj za razglasitev epidemije gripe pa bi morala biti skoraj štirikrat višja zbolevnost, pri gripi podobnih obolenjih torej 600 na 100.000 prebivalcev.

Še vedno je precej okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki najbolj ogrožajo najmlajše. Sicer pa pediatri poudarjajo, da bi bilo dobro, če bi starši izgubili prvinski strah pred zvišano telesno temperaturo, saj ta otrokom velikokrat pomaga hitreje premagati bolezen. In ker je pri otrocih v prvih letih kar 80 do 90 odstotkov okužb virusnih, ti po ocenah vrha pediatrične stroke v Sloveniji antibiotično zdravljenje v resnici potrebujejo le izjemoma.

Več o gripi in preventivnih ukrepih v današnjem tiskanem Delu