Gripa priprla vrata izolske bolnišnice

Zaradi številnih obolenj dihal, viroz in gripe je strokovno vodstvo izolske bolnišnice omejilo obiske pri bolnikih, saj lahko prineseni virusi povzročijo bolnikom veliko dodatnih težav.

Objavljeno
18. februar 2007 08.15
Koper – Zaradi številnih obolenj dihal, viroz in gripe je strokovno vodstvo izolske bolnišnice omejilo obiske pri bolnikih. Člani posebne komisije za obravnavo bolnišničnih okužb in strokovna direktorica svetujejo vsem sorodnikom, prijateljem in znancem, naj ne hodijo k bolnikom, če to ni res nujno in če obiskovalci niso res zdravi, saj lahko prineseni virusi povzročijo bolnikom veliko dodatnih težav.

Boris Kopilovič, epidemiolog s koprskega zavoda za zdravstveno varstvo, nam je včeraj povedal, da so viroze in gripe prejšnji teden dosegle vrh. Za vso Slovenijo velja podatek, da je na sto tisoč prebivalcev (uradno) ugotovljenih 2100 primerov viroz in grip, od tega dve tretjini grip. Seveda je to le uradna številka, kajti mnogi sploh ne gredo k zdravniku, zato je obolelih v resnici nekajkrat več, kot kaže uradni podatek.

Po besedah Borisa Kopiloviča je največ primerov influence A, in sicer tipa H1 N1 in še pogosteje tipa H3 N2. Tisti, ki so se pravočasno cepili, so lahko zdaj brez skrbi, sicer pa je po Kopilovičevem mnenju že prepozno za cepljenje, saj se bo čez dva tedna, ko naj bi se pri cepljenih naredila protitelesa, širjenje gripe že upočasnilo.