Grki so si premislili, referenduma ne bo

Najprej so razjezili Evropejce, zdaj se umikajo.

Objavljeno
04. november 2011 13.20
Posodobljeno
04. november 2011 13.20
T. L.
T. L.
ATENE – Grčija se je tudi uradno odpovedala referendumu o celoviti rešitvi težav območja evra, je danes sporočil finančni minister Evangelos Venizelos. Z napovedjo referenduma je premier George Papandreou v začetku tedna sprožil jezne odzive v Evropi, ideja je bila deležna nasprotovanja tudi v vrstah grške vlade.

Možnost opustitve referenduma je pod pritiskom evropskih voditeljev na vrhu G20 Papandreou nakazal že v četrtek. Venizelos pa je danes o uradni odločitvi Grčije, »da ne bo izvedla referenduma«, že obvestil evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubla in šefa evroskupine Jean-Clauda Junckerja.

Drugi paket: do leta 2014 Grkom skupno 130 milijonov evrov

Dogovor o rešitvi evra s konca oktobra vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize. V skladu z dogovorom bi Grčija v drugem paketu v zameno za nadaljevanje strogih varčevalnih in reformnih ukrepov ukrepov do leta 2014 prejela skupno 130 milijonov evrov.

Grški finančni minister, ki je že pred tem jasno izrazil nasprotovanje referendumu, je uradno odločitev sporočil pred za drevi predvidenim glasovanjem o zaupnici Papandreoujevi vladi. Kot je pojasnil Venizelos, je cilj glasovanja oblikovanje vlade narodne enotnosti.