Gros: Nordijski center se bo ekonomsko vzdrževal sam

V Nordijskem centru Planica na leto pričakujejo sto tisoč obiskovalcev.

Objavljeno
09. december 2015 20.59
Nordijski center Planica
Blaž Račič
Blaž Račič
Planica – Nordijski center Planica je zgrajen. Po uradnem odprtju v petek, ko bo tam zasedala slovenska vlada, se bo v Planici začelo novo obdobje, ko bo moral nordijski center s celovito ponudbo športne in rekreativne infrastrukture tudi ekonomsko preživeti. Na leto bodo morali ustvariti za milijon evrov prihodkov.

Že zdaj so z uporabo skakalnic zadovoljni, kot pričakuje Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica, se bo delež tujih tekmovalcev na pripravah v Planici po zagonu vetrovnika v osrednjem tekaškem objektu še povečal in jih bo več kot zdaj, ko jih je enako kot slovenskih športnikov.

Prav vetrovnik, namenjen pripravam skakalcev, bo ena največjih atrakcij v Planici, ki bo skupaj s spustom po jeklenici (»zip-line«) in muzejem ena najpomembnejših pridobitev in hkrati vir prihodkov za NC Planica. V Planici v prvem letu obratovanja pričakujejo okoli sto tisoč obiskovalcev (že med gradnjo je Planico ob konicah obiskalo tudi do tisoč ljudi na dan). Gros pravi, da pričakujejo, da bo vsakdo porabil vsaj pet evrov. »NC se bo finančno pokril,« je prepričan Gros.

Pričakovane stroške nordijskega centra (NC) so razdelili na stroške tekmovanj, stroške priprav športnikov in stroške, povezane z obiskovalci. Od obiskovalcev pričakujejo največjih prihodkov in jih za prvo leto ocenjujejo na pol milijona evrov. Del prihodka pričakujejo še od (kot pravi Gros simbolične) parkirnine na 200 parkirnih mestih in uporabe garderobe v osrednjem tekaškem objektu in tudi od vodenih ogledov. Januarja bo po Grosovih napovedih izbran še koncesionar, ki bo v osrednjem objektu opravljal fizioterapijo in savno.

Uporaba tekaških prog bo brezplačna, čeprav se bo malo rekreativcev preizkusilo na njej, saj je, kot pravi smučarska tekačica Vesna Fabjan, tekaška proga v Planici zelo zahtevna.

Planico in njeno ponudbo so že vključili v prodajne pakete, je povedal Fedja Pobegajlo, direktor kranjskogorske Hit Alpinee, ki podobno kot župan Kranjske Gore Janez Hrovat pričakuje pozitivne gospodarske učinke za podjetje, v celotni destinaciji pa tudi širše.

Sponzorji pomagajo športnikom

Z namenom sofinanciranja priprav športnikov je včeraj v Planici šest podjetij podpisalo sponzorske pogodbe v skupni vrednosti 200.000 evrov, s čimer bodo slovenskim tekmovalcem omogočili čim cenejši trening v Planici. Cene za uporabo naprav so (zaradi evropskega financiranja 48 milijonov evrov vrednega NC) namreč enake za slovenske in tuje športnike in klube. Janez Vodičar, predsednik zbora za smučarski tek pri SZS, pričakuje, da bo tudi s sponzorskim denarjem pridobili še več mladih v klube, »Planica pa bo postala zbirališče vseh, ki imajo radi smučarske teke«, medtem ko je smučarski skakalec Robert Kranjec ocenil, da se bodo na ta način finančno razbremenili klubi, pa tudi starši otrok.