Grožnja zdravju: alarmantne vrednosti trdnih delcev po državi

Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva.

Objavljeno
29. december 2015 11.56
jsu*Kongresni trg
S. P., STA
S. P., STA
Ljubljana - Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) je danes velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti trdnih delcev PM10 v Ljubljani, Celju, Murski Soboti, Trbovljah, Zagorju in Novemu mestu. Preseganja so možna tudi v Mariboru, Hrastniku in Kranju, medtem ko na Primorskem preseganj danes ne pričakujejo.

Tudi v sredo je po napovedih Arsa velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti trdnih delcev PM10 v Ljubljani, Celju, Murski Soboti, Trbovljah, Zagorju in Novemu mestu. Podobno kot danes so preseganja možna v Mariboru, Hrastniku in Kranju, na Primorskem pa jih ne pričakujejo.

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti na agenciji za okolje občanom priporočajo, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja; naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva; naj uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil; in naj ne kurijo na prostem.

Kot opozarjajo, je delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje tako prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja tudi na takšnih območjih smiselno upoštevati omenjena priporočila.

Onesnaženost zraka sicer grozi prebivalstvu po vsem Balkanu, kot vedno, pa o usodnih posledicah trdnih delcev poročajo tudi s Kitajske.