Grožnja zdravju in priložnost za zaslužek

Nova pandemska gripa je s hitrim širjenjem po vsem svetu in potencialno visoko nevarnostjo pravzaprav sprožila neverjetno hiter in usklajen odziv nekaterih držav in tamkajšnjih zdravstvenih sistemov.

Objavljeno
17. september 2009 23.11
Alenka Kraigher, Inštuitut za varovanje zdravja
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana - Nova pandemska gripa je s hitrim širjenjem po vsem svetu in potencialno visoko nevarnostjo pravzaprav sprožila neverjetno hiter in usklajen odziv nekaterih držav in tamkajšnjih zdravstvenih sistemov. Povsod se pripravljajo na morebitni izbruh epidemije nove gripe, ki utegne v času pospešenega širjenja virusa H1N1 (pa tudi drugih) privesti do nepredvidljivih posledic. Svoj »piskrček« k skrb vzbujajočemu problemu pa pristavljajo tudi podjetja. Različne tržne akcije, ki jih poskušajo umestiti pod okrilje akcije Ustavimo gripo, vsebujejo tudi elemente neetičnosti, s skrbjo za zdravje pa nimajo veliko skupnega.

»Po priporočilu zdravstva vam pošiljam ponudbo nalepk Ustavimo gripo,« je v e-ponudbi, naslovljeni na slovenska podjetja, v imenu podjetja Magra iz Maribora zapisala Marija Grabušnik. Stilizirana risba roke, kot na rentgenskem posnetku, čez katero je z velikimi tiskanimi črkami izpisano Ali so čiste?, naj bi pomagala pri ozaveščanju o nujnosti pogostega umivanja rok. Je »akcija čistih rok«, ki se sklicuje na nacionalno akcijo, njena vzporedna izvedba, ki cilja na varnost zaposlenih v podjetjih in njihovih strank? Ali pa le izrabljajo manevrski prostor, ki ga odpira morebitna nevarnost?

Marija Grabušnik nam je včeraj v telefonskem pogovoru najprej zatrdila, da gre za nacionalno akcijo, ki so se ji v podjetju priključili »po posvetovanjih s posameznimi zdravniki in šolami, s katerimi sodelujemo«. Ko pa smo povedali, da na republiškem inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), ki bedi nad pripravo in izvedbo nacionalne akcije, takšno sodelovanje zanikajo, je povedala, »da v resnici med eno in drugo akcijo ni nikakršne neposredne povezave. Obnašali smo se pač tržno in se odzvali na pričakovanja.«

Zdravstveno-tržno nišo poskušajo zapolniti tudi proizvajalci sredstev za razkuževanje oziroma dezinfekcijo; prodaja pripomočkov, ki pomagajo obvarovati pred okužbo, se je v zadnjem času zelo povečala. Pri republiškem uradu za kemikalije opozarjajo, da je »poleg dovoljenih sredstev v prodaji čedalje več nedovoljenih dezinfekcijskih sredstev za preprečevanje pandemije nove gripe H1N1, ki sploh niso vpisana v register biocidnih proizvodov«. Tako lahko človek v dobri veri kupi nevarne kemikalije, ki lahko povzročijo različne bolezni, najpogosteje kožna obolenja. Odgovorni za kemijsko varnost pri uradu priporočajo izogibanje uporabi vseh teh sredstev. Po njihovem je najbolj smiselno upoštevati preproste, a za učinkovito preventivo bistvene higienske ukrepe.

Alenka Kraigher
, predstojnica centra za nalezljive bolezni pri IVZ, poskuse finančnega okoriščanja na račun zaščite pred okužbo z virusom H1N1 označuje za nedopustne. »Seveda se vsi trudimo narediti, kar se le da, da bi pandemija imela čim manjšo težo. A ta prizadevanja morajo ostati v okviru strokovnih priporočil.« Uporaba sredstev za razkuževanje naj ostane omejena na zdravstvene ustanove oziroma bolnišnice, doma pa jih velja uporabljati le, denimo, med nego obolelega, nikakor pa ne preventivno.

Iz petkove tiskane izdaje Dela