Gulič direktor urada za verske skupnosti

Nekdanji poslanec LDS Aleš Gulič, ki ga je vladna komisija za kadrovska in administrativna vprašanja predlagala za direktorja Urada za verske skupnosti, je dejal, da bo urad vodil zelo demokratično in skozi razpravo.

Objavljeno
02. september 2009 13.55
Predsednik sveta LDS Aleš Gulič
Ti.K./STA
Ti.K./STA
Ljubljana - Nekdanji poslanec LDS Aleš Gulič, ki ga je vladna komisija za kadrovska in administrativna vprašanja v torek predlagala za direktorja Urada za verske skupnosti, je dejal, da bo urad vodil zelo demokratično in skozi razpravo. Če ostanejo njegovi odnosi z verskimi skupnostmi takšni, kot so bili, so "odlična osnova za še boljše", je poudaril.

 

Urad je po Guličevih besedah vladna služba, ki opravlja dolžnosti, kakršne ji pripisuje zakon. "Jaz sem legitimist in se bom seveda tega držal," je zatrdil. Sicer bo njegova prva naloga, da spozna kolektiv, s katerim bo delal, z dosedanjim v.d. direktorjem urada Dragom Čeparjem pa sta se, kot je omenil Gulič, danes že pogovarjala o primopredaji.

 

Na vprašanje, kakšno bo sodelovanje z nekaterimi največjimi verskimi skupnostmi, ki so sicer javno podprle Čeparja, je odgovoril, da bo sodelovanje po njegovem mnenju korektno, kot je bilo doslej. Ob tem je poudaril, da je imel že do sedaj kot poslanec in kot predsednik sveta LDS stik s skoraj vsemi verskimi skupnostmi.

 

Veljavna zakonodaja na tem področju je po Guličevem mnenju "zelo naklonjena večjim verskim skupnostim in bistveno manj manjšim". Kot je dejal, je treba preučiti, ali je to res ali gre samo za "nek občutek", ter nato reagirati. Prav gotovo pa je treba vpeljati pozitivno diskriminacijo za tiste, ki imajo manj možnosti, poudarja Gulič.

 

Na vprašanje, kdaj nastopi mandat direktorja, je Gulič odgovoril, da mora njegovo imenovanje najprej potrditi vlada, kar bo predvidoma storila na četrtkovi seji. Čeparju se je petletni mandat direktorja urada iztekel 4. marca, vlada pa ga je takrat za obdobje šestih mesecev imenovala za vršilca dolžnosti.