Gulič Kacinu predlaga "častni umik"

Predsednik sveta LDS Aleš Gulič je predsedniku stranke Jelku Kacinu predlagal, naj razmisli o umiku. Gulič favorita, ki bi prevzel vodenje stranke in jo popeljal iz krize, še nima.

Objavljeno
03. april 2007 13.37
Aleš Gulič
Ljubljana - V LDS potekajo pogovori o tem, kako spremeniti trend padanja podpore v javnosti po januarskem ljubljanskem volilnem kongresu stranke. Predsednik sveta LDS Aleš Gulič je predsedniku stranke Jelku Kacinu predlagal, naj razmisli o umiku. Gulič se ne zavzema za sklic izrednega kongresa, temveč želi, da bi se v stranki "počasi in razumsko" do konca leta odločili, kako naprej in kako trende podpore v javnosti obrniti navzgor.

Eden od možnih scenarijev je, da bi Kacin še naprej vodil stranko in da skušamo premostiti krizo, je dejal Gulič. Druga možnost, ki jo je sam predlagal na eni od prejšnjih sej strankinega izvršnega odbora, pa je da izvršni odbor stranke in širše vodstvo kot možno rešitev skupaj poiščeta novega predsednika ali predsednico. Gulič favorita, ki bi prevzel vodenje stranke in jo popeljal iz krize, v kateri se je znašla po izstopu 12 poslancev iz strankine poslanske skupine, še nima.

"Seveda pa to ne bi pomenilo, da želimo kogar koli iz stranke preganjati ali izganjati," je povedal poslanec liberalne demokracije Gulič. Vsekakor pa bi morali takšen prehod izpeljati "civilizirano in humano", v sodelovanju s Kacinom, s čimer bi pokazali javnosti, da "je LDS še kako živa in da zna delati zrelo", ne bi pa ničesar delali na silo.

Kacin je na januarskem kongresu stranke prejel zaupnico članstva za še nadaljnje vodenje stranke. A Gulič meni, da se je prav po tej zaupnici sprožil plaz izstopov, predvsem pa se je poslabšala podoba stranke v javnosti. Gulič se sicer ni želel izreči o tem, ali je Kacin primeren ali ne za predsednika, vendar pa vsi rezultati anket in meritve javnega mnenja kažejo, da je percepcija Jelka Kacina v javnosti slaba. Osebno lahko s Kacinom dobro dela, je še dejal Gulič ter omenil, da ima Kacin velike zasluge za samostojnost. "Že iz tega razloga je treba rešitev poiskati konsenzualno," je še povedal.

Predsednik stranke Kacin Guličeva predloga za dogovoren umik s predsedniške funkcije danes ni želel komentirati. "Ne komentiram," je Kacin dejal na ponovljeno vprašanje. Kacin je sicer 29. marca v omizju na Trenjih POP TV priznal, da ljudje pri iskanju alternative sedanji oblasti ne morejo videti LDS, ki ima v tem trenutku resne težave.