Gusenbauer napovedal srečanje s Haiderjem

Avstrijski kancler bo skušal najprej z vsemi vpletenimi v spor glede dvojezične krajevne topografije na avstrijskem Koroškem ločeno "osvetliti teren", nato pa bo sklical skupno srečanje.

Objavljeno
23. februar 2007 23.30
Alfred Gusenbaue
Celovec - Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je na novinarski konferenci v Celovcu danes sporočil, da se bo sestal z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Jörgom Haiderjem. Kot je pojasnil, bo skušal najprej z vsemi vpletenimi v spor glede dvojezične krajevne topografije na avstrijskem Koroškem ločeno "osvetliti teren", nato pa bo sklical skupno srečanje. Cilj je sicer še pred poletnimi počitnicami sprejeti ustavni zakon, ki bo temeljil na tako imenovanem Karnerjevem predlogu, je še povedal kancler.

Treba je doseči soglasje glede Karnerjevega predloga, vse ostalo je zgolj "taktika zavlačevanja". V skladu z omenjenim predlogom naj bi bilo na avstrijskem Koroškem do leta 2010 158 krajev z dvojezičnimi krajevnimi tablami, vključuje pa tudi sporno razširitveno klavzulo, ki bi na zahtevo določenega dela prebivalstva omogočila postavitev še dodatnih dvojezičnih tabel. Glede te klavzule je kancler danes menil, da v sedanji obliki "ustvarja več nejasnosti kot jasnosti" in potrebuje "nedvoumno formulacijo".

Na opozorilo, da se je Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) izrekel proti Karnerjevemu predlogu, je kancler jasno odgovoril, da bo do rešitve po potrebi prišlo tudi brez soglasja vseh vpletenih, saj "pri kompromisu nikoli ni mogoče vseh stoodstotno zadovoljiti". Zatrdil je še, da ne bo nikoli sprejeta odločitev, ki bi bila "proti Koroški", vendar pa "Koroška ni dr. Haider".

Glede glavarjevih zahtev, da bi bilo treba za ureditev vprašanja dvojezične topografije ponovno izvesti ugotavljanje maternega jezika, pa je kancler dejal, da od tovrstnega poizvedovanja ne bi bilo nobene koristi in da je bilo "ugotovljenega že dovolj". Haider namreč trdi, da so na zadnjem popisu prebivalstva vse tiste Korošce, ki so kot pogovorni jezik navedli nemščino in slovenščino, avtomatično prišteli k slovenski narodni skupnosti in s tem ne le ponaredili število pripadnikov manjšine, ampak tudi kršili človekove pravice.

BZÖ: Vsega je kriv prav Gusenbauer

Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) na avstrijskem Koroškem se je danes že odzvalo na Gusenbauerjeve izjave. "Prav Gusenbauer in nihče drug je bil tisti, ki je poleti 2006 iz političnostrankarskih razlogov preprečil dokončno rešitev vprašanja krajevnih tabel na Koroškem," je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik deželnega glavarja Stefan Petzner. Pri tem je mislil na odločitev Gusenbauerjeve socialdemokratske stranke (SPÖ) julija lani, da glasuje proti novi ureditvi za dvojezično topografijo, ki jo je predlagala takratna vladna koalicija med ljudsko stranko (ÖVP) in BZÖ.

"Če bi se kancler takrat imenoval Gusenbauer in ne Schuessel, bi bila predlagana rešitev že zdavnaj sprejeta", namesto tega pa mora Gusenbauer sedaj znova "osvetljevati teren, ki je bil že zdavnaj osvetljen, in sklicevati pogovore, ki jih je bilo že nešteto", je ocenil Petzner. Kot je še povedal, bo Haider na srečanju s kanclerjem predlagal, da se rešitev sprejme tudi brez soglasja slovenskih manjšinskih organizacij. Vendar pa rešitev, ki bo za in ne proti Koroški, nujno potrebuje Haiderjevo podporo, saj "so Korošci Haiderja izbrali za glavarja in pri vprašanju krajevnih tabel stojijo za njim".