Guvernerja zapušča glavni ekonomist

Najvišji položaj v organizacijski strukturi BS zaseda Biswajit Banerjee, ki pa mesto konec julija na lastno željo zapušča.

Objavljeno
05. junij 2017 18.48
Katja Svenšek
Katja Svenšek

Ljubljana – Potem ko je Banka Slovenije z novimi viceguvernerji dobila domala povsem nov svet, v katerem je ostal zgolj guverner Boštjan Jazbec, se napovedujejo tudi menjave na drugih vodilnih mestih centralne banke. Zapušča jo glavni ekonomist, največ pozornosti pa je namenjeno prvemu nadzorniku bank.

Vodji nadzora bančnega poslovanja Mateju Krumbergerju poteče mandat konec septembra, a Svet Banke Slovenije bo o imenovanju kandidata za prvega nadzornika bančnega poslovanja odločal najkasneje konec meseca. V skladu s pravilnikom morajo guverner in viceguvernerji o zasedbi delovnega mesta namreč odločati najkasneje tri mesece pred predvidenim potekom mandata vodje oddelka. Kot so nam pojasnili v Banki Slovenije, razpisa za to delovno mesto še niso objavili.

Krumberger, ki zaseda ta položaj že vsaj od leta 2009, je bil v zadnjih letih predvsem zaradi razčiščevanja ozadja bančne luknje in iskanja odgovornih zanjo javno izredno izpostavljen. Bil je tudi v vrsti zaslišanih pred parlamentarno bančno preiskovalno komisijo, pri čemer ga je ta po besedah predsednika komisije Anžeta Logarja zaradi kaznivega dejanja lažnega pričanja celo ovadila.

Glavni ekonomist odstopil

Najvišji položaj v organizacijski strukturi Banke Slovenije, ki ga bo moral Svet Banke Slovenije zapolniti, pa pripada glavnemu ekonomistu oziroma vodji sektorja analiz. Tega zaseda Biswajit Banerjee, ki pa Banko Slovenije konec julija na lastno željo zapušča. Banarjee naj bi odhajal v tujino, ali bodo v Banki Slovenije do njegovega odhoda že našli zamenjavo zanj, pa ni znano. Sektorju analiz se je kot direktorica analitsko raziskovalnega centra v letošnjem letu sicer pridružila Arjana Brezigar Masten, ki bi ji naši sogovorniki zaupali tudi vodenje celotnega sektorja.

Namesto Ermenca Kocina

Že 1. julija pa bo mandat potekel vodji oddelka za notranje finance in kontroling Ernestu Ermencu, na čigar mesto je svet Banke Slovenije imenoval Luko Kocino. Ta bo vodenje oddelka prevzel 1. septembra, ko poteče mandat še vodji oddelka za finančno statistiko, ki ga vodi Matjaž Noč. Tudi za to delovno mesto Banka Slovenije še ni objavila razpisa.

Pristojnost, da predlaga kandidate za omenjena delovna mesta, ima zgolj guverner. Če svet banke predloga ne potrdi, ima 15 dni, da posreduje nov predlog, Če še ta ne dobi potrditve, pa se lahko za leto dni podaljša mandat trenutnemu vodji. Na ta način sta se na svojih položajih za zdaj obdržala tako vodja pravne službe Jasna Iskra kot direktor notranje revizije Darko Dolinar.