Haider grozi s predčasnimi deželnozborskimi volitvami

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je zagrozil s predčasnimi deželnozborskimi volitvami, če bi ga državno tožilstvo dejansko obtožilo zlorabe uradnega položaja.

Objavljeno
14. februar 2007 10.09
Celovec - Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je zagrozil s predčasnimi deželnozborskimi volitvami, če bi ga državno tožilstvo dejansko obtožilo zlorabe uradnega položaja. Kot je Haider zatrdil za sredino številko avstrijskega časnika Österreich, "jim ne bomo dali možnosti, da bi izvedli montirani proces." Obsodba Haiderja naj bi namreč imela le namen, "da mu onemogočijo kandidaturo," je dejal deželni glavar avstrijske Koroške.

Državno tožilstvo v Celovcu je v ponedeljek potrdilo, da je proti deželnemu glavarju avstrijske Koroške Haiderju in proti njegovemu namestniku ter deželnemu svetniku za promet Gerhardu Dörflerju uvedlo preiskave zaradi suma zlorabe uradnega položaja v vprašanju dvojezičnih krajevnih tabel. V tej zadevi je bilo proti Haiderju in Dörflerju vloženih več ovadb. Za zlorabo uradnega položaja je v Avstriji predvidena zaporna kazen od šestih mesecev do pet let.

Haider je napovedal, da bodo na avstrijskem Koroškem v primeru, da bi ga obtožili pred sodiščem, "seveda" izvedli predčasne volitve, in sicer "tako hitro, kot bi mignil."

V odboru za pravna in ustavna vprašanja deželnega zbora avstrijske Koroške je socialdemokratska stranka (SPÖ) že pred dobrim letom vložila predlog za izvedbo predčasnih volitev. Vendar sta doslej tako Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) kot tudi ljudska stranka (ÖVP) nasprotovala predčasnim volitvam, le Zeleni so predlog podpirali. Deželni zbor avstrijske Koroške pa brez glasov poslancev BZÖ ne more skleniti predčasnih volitev. Sicer za sklep zadostuje navadna večina, v deželnem zboru pa morata med glasovanjem biti prisotni dve tretjini poslancev. Od 36 sedežev v deželnem zboru avstrijske Koroške jih 15 pripada BZÖ.