Haider odklanja vladno rešitev za topografijo

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider namerava bojkotirati ureditev dvojezične topografije, kot jo predlaga avstrijska vladna koalicija.

Objavljeno
16. januar 2007 21.03
Haider na Koroškem
Celovec - Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider namerava bojkotirati ureditev dvojezične topografije, kot jo predlaga avstrijska vladna koalicija. Kot je dejal za današnjo številko avstrijskega dnevnika Österreich, so "v vprašanju krajevnih tabel še zelo daleč oddaljeni od rešitve." Ob tem je Haider zatrdil, da ne bo dovolil predlagane rešitve z razširitveno klavzulo, ki bi omogočila kasnejšo postavitev dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel.

Če bi bil zakon sprejet brez njegovega soglasja, se po Haiderjevih besedah zastavlja vprašanje, kako hitro naj bi bil zakon uresničen. "Nas nihče ne more prisiliti, da bi postavili krajevno tablo," je zatrdil deželni glavar avstrijske Koroške. "Potem pač ne bo krajevnih tabel ali bodo stare, kakorkoli že," je še menil Haider v pogovoru za Österreich.

Nova avstrijska vladna koalicija med socialdemokratsko stranko (SPOe) in ljudsko stranko (ÖVP) je v svojem programu glede dvojezičnih krajevnih tabel zapisala, da naj bi "ureditev za odločbe ustavnega sodišča o krajevnih tablah ustavnopravno zagotovili na čim širšem soglasju z narodnimi skupnostmi na osnovi dosedanjih predlogov". Za naselja na "običajnem naselitvenem območju narodnih skupnosti" naj bi bila predvidena razširitvena klavzula, v skladu s katero bi na osnovi peticije določenega deleža prebivalstva lahko postavili dodatne krajevne table. Ta ureditev se bo uresničila "do poletja 2007", sta zapisali SPÖ in ÖVP v svojem koalicijskem programu.

Nazadnje je vodja poslanske skupine ÖVP in bivši avstrijski kancler Wolfgang Schüssel v ponedeljek dejal, da naj bi naslednji korak do rešitve topografskega vprašanja bila ustavnopravna ureditev, kakršno je lani predlagala tedanja avstrijska vladna koalicija med ÖVP in Zavezništvom za prihodnost Avstrije (BZÖ). Ta je do leta 2010 predvidela postavitev dvojezičnih krajevnih tabel v skupno 141 naseljih, obenem je predvidela tudi razširitveno klavzulo. Ker so slednjo ocenili kot preveč restriktivno, SPÖ lani ni bila pripravljena podpreti vladnega predloga, nasprotovala pa sta mu tudi Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Zveza slovenskih organizacij (ZSO).

NSKS se je nazadnje zavzel za začetno postavitev dvojezičnih krajevnih tabel v 173 naseljih, ureditev pa bi morala vključevati tudi "pametno" razširitveno klavzulo. S predlogom NSKS se strinjata tudi Zveza slovenskih organizacij (ZSO) in Skupnost koroških Slovencev (SKS).