Haider pri preiskovalnem sodniku

Zaradi preprečevanja postavitve dvojezičnih napisov je preiskovalni sodnik na celovškem deželnem sodišču zaslišal deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja.

Objavljeno
05. marec 2007 17.19
Deželni glavar Jörg Haider pri prezentaciji izidov svojega povsem spornega povpraševanja o dodatnih dvojezičnih napisih na Koroškem
Celovec - Preiskovalni sodnik na celovškem deželnem sodišču je danes dve uri zasliševal deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja. Zaradi preprečevanja postavitve dvojezičnih napisov je državno tožilstvo v Celovcu na osnovi ovadb uvedlo proti Haiderju in njegovemu namestniku Gerhardu Dörflerju preiskavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Po zaslišanju je Haider dejal, da je preiskovalnemu sodniku razložil svoja stališča, obenem pa je ponovno očital državnemu tožilstvu, da izvaja "politično sodstvo".

Po današnjem dveurnem zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je Haider ponovno napadel avstrijsko ustavno sodišče, ki naj bi zaradi odločb o dvojezični topografijo povzročilo "pravni kaos". Dežela avstrijska Koroška naj bi po besedah njenega deželnega glavarja "v tem kaosu skušala najti primerno ukrepanje", ne da bi bi bilo treba postaviti "množico dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel".

Preiskovalnemu sodniku naj bi vprašanja posredovalo "politično usmerjeno državno tožilstvo", obtožbe proti njemu pa naj bi bile "smešne", šlo naj bi za povsem političen postopek in politične igrice, je danes zatrjeval Haider. "Vodimo vojno med državnim tožilstvom ter pravosodnim ministrstvom in pravno državo," je menil deželni glavar, vendar pa se bo njegovem prepričanju uveljavila pravna država.

Zaslišan tudi Dörfler

Za Haiderjem se je na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku moral zglasiti tudi njegov namestnik na položaju deželnega glavarja in deželni referent za promet Dörfler.

Haider in Dörfler sta med drugim 8. februarja lani v Pliberku in Drveši vasi prestavila zgolj enojezične nemške krajevne table za nekaj metrov, da bi se tako izognila izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča s konca decembra 2005 o dvojezični topografiji v omenjenih krajih. Avstrijski ustavni sodniki so prestavljanje krajevnih tabel junija lani obsodili kot nezakonito in ponovno zahtevali zagotovitev dvojezičnih topografskih napisov.

Haider in Dörfler sta nato avgusta lani v Pliberku in Drveši vasi pod enojezične krajevne table pripela majhne dodatne tablice s slovenskim imenom kraja, vendar je ustavno sodišče decembra tudi ta ukrep obsodilo kot nezakonitega. Poleg tega sta Haider in Dörfler novembra lani v Žvabeku dala odstraniti dvojezično krajevno tablo, pod enojezično pa pripeti majhno tablico s slovenskim imenom kraja.

Zaradi teh ukrepov je bilo proti Haiderju in Dörfler vloženih več ovadb, državno tožilstvo v Celovcu pa je preiskavo uvedlo začetek februarja letos. Za zlorabo uradnega položaja je v Avstriji predvidena zaporna kazen od šestih mesecev do pet let.