“Haiderjev čas se izteka”

Predsednik avstrijskega upravnega sodišča Clemens Jabloner je ocenil, da se politični čas deželnega glavarja izteka in da bodo na avstrijskem Koroškem zelo kmalu spet vladale ustavne razmere.

Objavljeno
18. januar 2007 14.53
Celovec - Predsednik avstrijskega upravnega sodišča Clemens Jabloner je v sredo zvečer za avstrijsko televizijo ORF potrdil, da avstrijska zvezna raven proti deželnemu glavarju avstrijske Koroške Jörgu Haiderju zaradi njegovega ravnanja glede vprašanja dvojezične topografije lahko vloži tožbo. Obenem je ocenil, da se " politični čas deželnega glavarja izteka in da bodo na avstrijskem Koroškem zelo kmalu spet vladale ustavne razmere".

Kot je pojasnil Jabloner, je vprašanje dvojezičnih krajevnih tabel urejeno z Avstrijsko državno pogodbo (ADP). Za izvršbo so pristojne posamezne avstrijske zvezne dežele, pri čemer pa ima zvezna raven pravico nadzora. S tem v skladu bi moral avstrijski minister za promet na avstrijskem Koroškem dati navodilo za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel.

Če navodilo ne bi bilo izpolnjeno, bi avstrijska zvezna raven lahko vložila na ustavnem sodišču tožbo zaradi neizpolnjevanja navodil, in sicer proti deželnemu glavarju kot proti pristojnemu deželnemu svetniku. Posledica bi tako lahko bila razrešitev kot tudi ukor, v skrajnem primeru pa bi lahko sledil celo odvzem političnih pravic. Kot je še dodal Jabloner v pogovoru za ORF, bi se to "lahko zgodilo zelo hitro". Jabloner je glede svoje ocene, da se Haiderjev "politični čas izteka", pripomnil, da je to njegovo osebno mnenje.

Haider je stališča predsednika avstrijskega upravnega sodišča v pogovoru za ORF takoj zavrnil in zatrdil, da glede odločb ustavnega sodišča o dvojezični topografiji nikdar ni kršil prava. Hkrati je Jablonerju očital, da je "sodnik, ki politizira".

Pred dnevi je tudi avstrijska pravosodna ministrica Maria Berger iz vrst socialdemokratske stranke (SPÖ) omenila možnost, da bi proti Haiderju lahko uvedli postopek za njegovo razrešitev. Vodja poslanske skupine koalicijske ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schuessel je ta predlog zavrnil in dejal, da "pravno to preprosto ni mogoče". Predsednik dunajske odvetniške zbornice Harald Bisanz pa je v sredo potrdil, da vsekakor obstajajo pravne možnosti, da bi proti Haiderju uvedli postopek, ki bi posledično lahko celo privedel do njegove razrešitve.

Predstavnikov slovenske manjšine ne bo na pogovor s Haiderjem

Politični predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem so sporočili, da ne bodo šli na pogovor z deželnim glavarjem Haiderjem, ki ga je ta sklical za petek. To sta potrdila tako predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Matevž Grilc kot predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm, medtem ko se predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik še ni odločil.

Haider je v sredo dopoldne povabil predsednike NSKS, ZSO in SKS na pogovor o vprašanju dvojezične topografije in ti so sprva potrdili pripravljenost za sestanek. Vendar je predsednik NSKS Grilc že tedaj opozoril, da bo to lahko samo "neobvezujoč pogovor", nikakor pa ne pogajanja. Tudi predsednik ZSO Sturm je dejal, da je treba za ureditev področja dvojezične topografije najprej počakati na predloge nove avstrijske vlade.

Grilc je današnji preklic pripravljenosti za pogovor s Haiderjem utemeljil z izjavami slednjega v sredo, potem ko so se predsedniki NSKS, ZSO in SKS načeloma že dogovorili, da bodo šli na sestanek. " Če nekdo grozi z vstajo ljudstva za primer, da se izpolnijo odločbe ustavnega sodišča o dvojezični topografiji, in če trdi, da bo sam na njenem čelu, in če kdo trdi, da se večinsko prebivalstvo bori za človekove pravice, kadar se upira dvojezičnim krajevnim tablam, potem pogovor s takim človekom nima smisla," je odločitev pojasnil predsednik NSKS.

Tudi za predsednika ZSO Sturma so najnovejše izjave Haiderja "nesprejemljive." V situaciji, ko se niti preostale politične stranke ne nameravajo udeležiti posebne seje koroškega deželnega zbora, ki jo je Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) sklicalo prihodnji teden za izvedbo posebnega ugotavljanja števila pripadnikov manjšine, "bi bilo kontraproduktivno, če bi mi šli na tak sestanek, optika bi bila usodna", je ocenil predsednik ZSO.

Predsednik SKS Sadovnik pa se še ni dokončno odločil, temveč čaka še na sejo upravnega odbora SKS, na kateri naj bi se nocoj dokončno odločili o morebitni udeležbi ali neudeležbi. Sicer pa tudi Sadovnik ocenjuje, da Haiderjeve najnovejše izjave "absolutno niso sprejemljive".