Haiderjeve dodatne tablice izginile

Dodatne tablice s slovenskim imenom kraja, ki jih je dal Jörg Haider lani pripeti pod enojezične nemške krajevne table v Pliberku in Drveši vasi, so izginile neznano kam.

Objavljeno
21. februar 2007 16.21
Nova "dvojezična" tabla, kot si jo je zamislil Haider
Celovec - Dodatne tablice s slovenskim imenom kraja, ki jih je dal deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider lani pripeti pod enojezične nemške krajevne table v Pliberku in Drveši vasi, so izginile neznano kam. Z njimi se je Haider skušal izogniti izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča o postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel, a so ustavni sodniki ta ukrep obsodili kot protiustaven. Haider je sicer napovedal, da bo dal v četrtek ali v petek dodatne tablice pripeti neposredno na enojezične table.

Prve dodatne tablice so po zagotovilih domačinov v Pliberku izginile že v ponedeljek zjutraj, po besedah predstavnika avstrijske policije pa naj bi zmanjkale v torek. Policija sedaj poizveduje za neznanimi zmikavti.

Dvojezične zamenjali z manjšimi tablicami

S postavitvijo majhnih dodatnih tablic s slovenskim imenom kraja se je skušal Haider avgusta lani izogniti izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča, ki zahteva v Pliberku in Drveši vasi dvojezične krajevne table. Deželni glavar je takrat tudi napovedal, da bodo v prihodnje odstranili vse obstoječe dvojezične krajevne table in jih nadomestili z enojezičnimi, pod katere bodo pripeli manjše dodatne tablice s slovenskim imenom kraja.

To je Haider dejansko storil novembra lani v Žvabeku, kjer je odstranil dvojezične krajevne table, ki jih je maja 2005 v skladu s topografsko uredbo iz leta 1977 dal postaviti skupaj s tedanjim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom.

Manjše tablice diskriminatorne

Ustavno sodišče je omenjeni ukrep decembra lani obsodilo kot nezakonit in ponovno zahtevalo postavitev dvojezičnih krajevnih tabel. Vendar Haider tudi tokrat ne namerava postaviti običajnih krajevnih tabel, temveč je napovedal, da bodo sedaj dodatne majhne tablice pripeli neposredno na enojezično krajevno tablo. Vodilni avstrijski pravniki so medtem že tudi to različico ocenili kot "diskriminacijo" in kot nedopustno.

Tiskovni predstavnik deželnega glavarja Haiderja Stefan Petzner pa je medtem potrdil, da bodo nove dodatne tablice na enojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi pripeli v četrtek ali petek, ni pa sporočil, kdaj točno. Tokrat se želijo namreč izogniti "medijskemu vrvežu", je dejal Petzner.

Haider pa je danes sporočil, da je v deželnem uradnem listu že dal objaviti zadnjo odločbo ustavnega sodišča glede dvojezične topografije v Pliberku in Drveši vasi. Ker deželni glavar avstrijske Koroške doslej po več ko mesecu in pol ni izpolnil te zakonske obveznosti, je ustavno sodišče zagrozilo, da bo za neposredno izvršbo odločbe zaprosilo avstrijskega predsednika Heinza Fischerja.