Haiderjeve dodatne tablice so protizakonite

Avstrijsko ustavno sodišče je odločilo, da je namestitev dodatnih manjših tablic s slovenskim imenom kraja namesto dvojezičnih krajevnih tabel protizakonita.

Objavljeno
28. december 2006 18.46
Celovec - Avstrijsko ustavno sodišče je odločilo, da je namestitev dodatnih manjših tablic s slovenskim imenom kraja namesto dvojezičnih krajevnih tabel protizakonita. To različico je letos namreč uvedel deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider. Kot je danes sporočil predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Karl Korinek, dodatne tablice namesto dvojezičnih krajevnih tabel ne ustrezajo pravilniku o cestnem prometu. Ustavno sodišče je sicer razsodilo na zahtevo avstrijskih ombudsmanov.

Avstrijsko ustavno sodišče je na zahtevo avstrijskih ombudsmanov odločilo, da iz ustreznih določil izhaja zakonska obveznost, da je na krajevnih tablah treba navesti tako nemško kot slovensko ime kraja. Navajanje enega imena na krajevni tabli in drugega na dodatni tablici je zaradi teh "popolnoma jasnih določil" izključeno, je poudaril predsednik ustavnega sodišča Korinek.

Hkrati je pojasnil, da pri odločanju ustavnega sodišča ni šlo za vprašanje, ali gre za območje z jezikovno mešanim prebivalstvom oziroma če je Avstrijska državna pogodba (ADP) izpolnjena, temveč če pravilnik o cestnem prometu dovoljuje pripenjanje dodatnih tablic.

Korinek je obenem poudaril, da mora sedaj ukrepati okrajna glavarka Velikovca Christine Hammerschlag, ki mora upoštevati veljavne uredbe in namestiti dvojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi. Temu bi se lahko izognila samo tedaj, če bi ji pristojni deželni referent za promet Gerhard Dörfler iz Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) dal drugačno navodilo. Dörfler je namreč konec leta 2005 dal navodilo, da je za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel potrebno njegovo privoljenje.

Po odločitvi sodišča zahteve po postopku zoper Haiderja

Odločitev avstrijskega ustavnega sodišča so pozdravili tako v socialdemokratski stranki (SPÖ) kot pri Zelenih in Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS). Obenem so pozvali tudi k ministrski obtožbi zoper Haiderja.

NSKS je v izjavi za javnost poudaril, da je treba z objavo odločbe ustavnega sodišča "takoj namestiti zakonite dvojezične krajevne table," saj obstoječe enojezične niso več veljavne.

Obenem je NSKS opozoril, da je koroški deželni glavar Haider ponudil avstrijskemu predsedniku Heinzu Fischerju svoj odstop, če bi mu bilo pri vprašanju krajevnih tabel mogoče dokazati kršenje prava. "Za NSKS je ta trenutek sedaj napočil, kršenje zakona je ugotovilo najvišje sodišče", so zapisali v izjavi za javnost.

Po oceni referenta za pravna vprašanja pri SPÖ Hannesa Jarolima je bila odločitev ustavnega sodišča "tako zadovoljiva kot predvidljiva". Ustavno sodišče je jasno ugotovilo, da "vsakršno nadaljnje zavlačevanje pri postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel ministrske obtožbe proti Haiderju ne le opravičuje, temveč je obtožba zaradi tega celo obvezna". V Avstriji so namreč deželni glavarji na ravni ministrov in se v primeru jasnega kršenja obveznosti proti njim lahko uvede tako imenovana ministrska obtožba. Po Jarolimovi oceni bi bila zoper Haiderja mogoča tudi kazenska obtožba zaradi zlorabe uradnega položaja.

Referentka avstrijskih Zelenih za pravna vprašanja Terezija Stoisits je jasno zahtevala ministrsko obtožbo zoper deželnega glavarja avstrijske Koroške. Temu naj bi namreč " spodletel poskus rušenja pravne države, ker institucije kot je ustavno sodišče ohranjajo pravno državo". Stoisitseva je obenem kritizirala tudi avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla, ker naj bi ta šest let ščitil Haiderja. Vendar naj bi sedaj vsi tisti, ki jim pravna država nekaj pomeni, nemudoma ukrepali. Stoisitseva je zato pozvala avtrijsko vlado, naj na svoji naslednji seji uvede postopek proti Haiderju.

Petzner: Odločitev ustavnega sodišča vsebinsko ni korektna

Haider danes sicer ni dal nobene izjave. O tem vprašanju pa bo skupaj z deželnim referentom Dörflerjem spregovoril v petek na tiskovni konferenci. Po besedah Haiderjevega tiskovnega predstavnika Stefana Petznerja pa odločitev ustavnega sodišča "vsebinsko ni korektna," zaradi česar jo bo treba razveljaviti. Šlo naj bi tudi za odločitev proti deželi avstrijski Koroški, " kakršne ustavno sodišče sprejema že leta". "Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije bo zato obdržalo svojo usmeritev v vprašanju dvojezičnih krajevnih tabel," je zagotovil Petzner.

Haider je dodatne tablice s slovenskim imenom kraja pod enojezične krajevne table dal prvič pripeti avgusta letos v Pliberku in Drveši vas, potem ko je avstrijsko ustavno sodišče že drugič zapored odločilo, da morajo biti topografski napisi v teh krajih dvojezični. Obenem je Haider tedaj napovedal, da bodo v prihodnje zamenjali vse obstoječe dvojezične krajevne table z njegovo najnovejšo različico. To napoved je deželni glavar začel uresničevati novembra letos v Žvabeku.