Haložan z Dunaja odnesel zlato

Vina iz Ptujske kleti je največje mednarodno ocenjevanje na Dunaju bogato nagradilo.

Objavljeno
03. november 2017 08.29
Franc Milošič
Franc Milošič

Vino haložan  iz Ptujske kleti je na največjem vinskem ocenjevanju na svetu na Dunaju dobilo zlato medaljo. Poleg še petih zlatih in 10 srebrnih medalj iz te kleti je haložanovo zlato izjemen dosežek predvsem zato, ker ne gre za sortno vino, ampak za zvrst, v kateri so zastopane različne sorte po osnovnem uveljavljenem ključu. Haložana so na Ptuju prvič pripravili pred 55 leti in v vsem tem času je bil in je celo vedno boljh priljubljeno vino.

Vino haložan je tokrat prvič na ocenjevanju preseglo magičnih 90 točk z oceno 90,4, kar mu je prineslo zlato. Ptujska klet je letos osvojila še posebno nagrado - tri zvezdice za kakovost. Zanje je treba na vinskem ocenjevanju sodelovati vsaj s šestimi različnimi vinskimi vzorci. Vsak od njih (ali šest najboje ocenjenih, če je vzorcev več) pa mora v povprečju dobiti oceno 91 točk - vseh šest skupaj pa torej seštevek 546 točk. Ker je na dunajskem ocenjevanju letos sodelovalo kar 1800 vinarjev, pa je ta visoki seštevek šestih najboljših ocen doseglo le 37 vinarjev iz osmih držav. 

Vsako leto pa na Dunaju izbirajo tudi najboljše vinarje v posameznih državah. Nagrado »Best national producer - Slovenija« je letos prav tako dobila Ptujska klet. To pa že skoraj ni bilo več nobeno presenečenje, saj je takšen naziv osvojila tudi že na petih prejšnjih ocenjevanjih in se je s šestimi zaporednimi le še bolj proslavila in utrdila na slovenskem vinskem tronu. 

Haloze. Foto: Franc Milošič

AWC Wiena, kot se uradno imenuje dunajsko ocenjevanje, velja za največje uradno priznano neodvisno mednarodno ocenjevanje vin.  Letos so nanj poslali svoje pridelke vinarji iz 40 držav in tako se je pred strogimi enološkimi komisijami zvrstilo kar 12.615 različnih vinskih vzorcev. Ptujski vzorci so vsi dobili medalje ali priznanja; zadnjih deset let jih vinoljubci poznajo pod blagovno znamko Pullus, ki je medtem tudi že postala največkrat odlikovana slovenska vinska blagovna znamka. 

Zlata medalja za zvrstno vino haložan pa je posebno darilo ob 55-letnici tega vina. Nekdanji enolog in dolgoletni direktor ptujske vinske kleti Jani Gönc je namreč pred toliko leti sestavil to posebno vino, da bi se čimbolje in skladneje mešalo z mineralno vodo in takoj na začetku je nastala receptura, ki se praktično ves ta čas ne spreminja kaj dosti. Sedanji enolog Ptujske kleti Maks Kadivec poudarja, da mora biti v haložanu 30 odstotkov laškega rizlinga, polovico toliko renskega rizlinga, pa še 10 odstotkov šipona. Potem pa dodajajo vsako leto posebej še večino drugih sort, ki rodijo v Halozah: chardonnay, sauvignon, rumeni muškat, kerner, zeleni silvanec in še kaj, da dobijo pitno belo vino z bledo limonasto barvo, svežo cvetico, sladkor na spodnji meji polsuhega vina, z višjimi kislinami in do 12 odstotki alkohola. Lanski , zdaj ulati haložan je iz integrirane pridelave, skletarili pa so ga okoli 750 tisoč steklenic. Že vrsto let tudi prirejajo strokovna ocenjevanja, s katero od mineralnih vod se najlepše meša haložan posameznih letnikov.

»Preko tristo trofej, šampionskih nazivov in medalj so dobila vina iz Ptujske kleti v zadnjem desetletju na neodvisnih mednarodnih ocenjevanjih na vseh kontinentih našega planeta,« pa zadovoljno poudarja direktor kleti Vinko Mandl