Hanžek o resničnostnih šovih

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, da je treba v televizijskih oddajah, ki posegajo v otrokovo zasebno življenje, upoštevati določila konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah.

Objavljeno
22. januar 2007 17.38
Matjaž Hanžek
Ljubljana - Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek glede udeležbe otrok v resničnostnih šovih opozarja, da je treba pri pripravi katerekoli televizijske oddaje, ki posega v otrokovo zasebno življenje, družino in dom, upoštevati določila konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah. Te zahtevajo predhodno pridobitev mnenja otroka o sodelovanju v tovrstnih oddajah. Povečevanje gledanosti in s tem pridobivanje dobička ne sme izhajati iz kršitev otrokovih pravic, so danes sporočili iz urada varuha.

Varuh človekovih pravic poziva starše, ki so ali še bodo kandidirali za udeležbo v resničnostnih oddajah, da posebej skrbno ocenijo vse okoliščine, ki bi lahko vplivale na psihofizično stanje otrok, za katerih vzgojo in razvoj so odgovorni. Kot dodaja, želja po pridobitvi materialnih koristi ne sme prevladati nad skrbjo pred pretiranim posegom v zasebnost mladoletnega otroka.
Varuh predlaga, da se v pogodbi o sodelovanju posebej določi način seznanitve otroka in njegovih staršev z možnimi posegi v otrokove pravice. Organizatorjem pa predlaga, da v postopek izbire kandidatov za sodelovanje vključijo tudi ustrezne strokovnjake, ki bodo za vsakega vključenega otroka lahko ocenili možne škodljive posledice ter upoštevajo njihove predloge, je še zapisno v sporočilu.