Hanžek predal posle Čebašek Travnikovi

Varuh človekovih pravic Hanžek je predal posle Zdenki Čebašek Travnik. V Liberalni akademiji pa predlagajo, da predsednik Drnovšek Hanžku podeli primerno državno odlikovanje.

Objavljeno
21. februar 2007 13.25
Matjaž Hanžek
Ljubljana – V uradu varuha človekovih pravic je potekala primopredaja poslov med dosedanjim varuhom Matjažem Hanžkom in novo varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik, ki bo mandat varuhinje nastopila v četrtek. Hanžek in Čebašek Travnikova sta si izmenjala darili, vendar pa nova varuhinja za javnost danes še ni hotela dajati izjav, saj vodenja urada še ni prevzela. Je pa Hanžek za novinarje komentiral torkove izjave generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

Hanžek je včeraj ob izteku mandata tudi ocenil stanje človekovih pravic. Skrb zbujajoč je odnos do ustavnega sodišča in s tem povezano naraščanje števila neizvršenih odločb, kar kaže na odnos izvršne in zakonodajne veje oblasti do pravne države. Izboljšala pa se je odzivnost nekaterih institucij, med katerimi je posebej policija upoštevala varuhova priporočila. Najuspešnejši pa je bil varuh pri ozaveščanju in promociji človekovih pravic, pravi Hanžek. O nadzorovanju družine Strojan pa je Hanžek še vedno prepričan, da je policija s tem kršila človekove pravice.

Hanžek in Brezigarjeva različno o Strojanovih

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar pa je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala, da tožilstvo po pregledu policijskih dnevnikov ni zaznalo sumov kaznivega dejanja policije, da pri nadzorovanju družine Strojan policija ni uporabljala prikritih preiskovalnih ukrepov in da je delovala na podlagi zakona o policiji. Zavrnila je Hanžkove očitke, da tožilstvo deluje politično. »Te Hanžkove ocene so nestrpne in neodgovorne. Nedopustno je, da etikete o političnem delovanju državnih tožilcev lepi nekdo, ki je na tako pomembni funkciji, kot je varuh,« je dejala Brezigarjeva. Prepričana je, da bo tožilstvo v prihodnje z novo varuhinjo dobro sodelovalo.

Hanžek se ne vidi kot nestrpnega in neodgovornega

Nestrpen ni tisti, ki se ne strinja z generalno državno tožilko. Nestrpen je tisti, ki preko javne televizije širi nestrpen govor, je dejal Hanžek in poudaril, da samo s pregledovanjem policijskih zapisnikov tožilstvo marsičesa ne bo odkrilo.

Hanžek je pričakoval, da bo tožilstvo v celoti pregledalo dokazni material, ki ga je posredoval tožilstvu. S tem je imel v mislih pregled drugega dela oddaje Piramida, kjer je predsednik SNS Zmago Jelinčič izrazil svoje osebno mnenje o pripadnikih romske skupnosti. Če bi tožilstvo v celoti pregledalo dokazni material, bi bil njihov odgovor drugačen, je še prepričan Hanžek.

Pooblaščenci družine Strojan bodo nadaljevali kazenski pregon

Blaž Kovačič iz odvetniške družbe Čeferin nam je povedal, da bodo kot pooblaščenci družine Strojan nadaljevali kazenski pregon. »V osmih dneh bomo vložili obtožni predlog ali predlog za izpeljavo preiskovalnih dejanj, ker so za zdaj policisti še neznani. Trdno smo prepričani, da so bile kršitve storjene, in to ne le tiste, ki jih navaja tožilstvo.« (Več si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!)

Liberalna akademija za državno odlikovanje Hanžku

V Liberalni akademiji (LA) menijo, da je ombudsman Matjaž Hanžek pri opravljanju svoje funkcije zelo veliko prispeval k obrambi človekovih pravic. Prepričani so, da je bil Hanžek vseskozi vzor etično in moralno neoporečnega javnega funkcionarja, ki ni bil pristranski do nobene od različnih političnih opcij. Zato predlagajo, da predsednik republike Janez Drnovšek Hanžku podeli primerno državno odlikovanje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Glede na prejšnji ugled Slovenije na tem področju pa je gotovo presenetljivo in zaskrbljujoče, ker smo priča pravemu splošnemu preobratu v odnosu do vprašanj človekovih pravic, so še zapisali v Liberalni akademiji . "Že zdaj je očitno, da je k temu največ prispevala neodgovorna in pri izbiri sredstev v boju za oblast neizbirčna vladajoča koalicija." To se po mnenju LA kaže tudi v tem, da si je slovenska vlada v zadnjih dveh letih dovolila "neizrekljivo podle manipulacije na račun funkcije varuha človekovih pravic in še zlasti na račun Matjaža Hanžka osebno".

V LA se še sprašujejo, zakaj Hanžek za funkcijo varuha ni mogel kandidirati znova. Ali je slovenska javnost zaznala pravi pomen njegove izjave že pred meseci, da nima smisla kandidirati, če ni realnih možnosti za izvolitev, so se vprašali. "Pri tem moramo biti pozorni na vsiljenost te samoumevnosti. Že samo dejstvo, da je bila samoumevnost sprejeta kot dejstvo v slovenski javnosti, priča o zelo zaskrbljujoči drugi "samoumevnosti", po kateri vse več kategorijam prebivalstva ne pripadajo človekove pravice enako kot kategoriji etničnih Slovencev."

Na spletu dostopne odločitve evropskega ombudsmana

Ob začetku mandata novoizvoljene varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek-Tratnik je družba IUS Software pripravila brezplačno zbirko "Odločitve evropskega varuha človekovih pravic", ki z obstoječo zbirko Judikatov Evropskega sodišča za človekove pravice zaokrožuje celoten pregled dokumentov na področju civilne družbe. Zbirki brezplačno dostopni na spletnem naslovu www.ius.info.

V novi zbirki je mogoče najti več kot 1.500 odločitev evropskega varuha človekovih pravic v angleškem jeziku, zbranih od leta 1996 do danes. Zbirka povezuje dokumente odločitev z aktivnimi povezavami na evropsko zakonodajo in pravno prakso, omogoča pa tudi iskanje v polnem besedilu, dokumente odločitev pa sestavljajo trije deli: pritožbe, raziskave in odločitve.