Hel-air bo tožil vlado

Letalska šola Hel-air namerava poleg ministra za zdravje kazensko ovaditi tudi vlado, kot podpisnico sprememb uredbe po katerih je bila za novega prevoznika helikopterske medicinske pomoči določena AMZS.

Objavljeno
22. januar 2007 17.28
Ljubljana - Letalska šola Hel-air iz Maribora je 18. januarja na mariborsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper ministra za zdravje Andreja Bručana. Najkasneje v petek pa nameravajo vložiti še kazensko ovadbo zoper podpisnika tistih sprememb uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po katerih je bila za novega prevoznika helikopterske nujne medicinske pomoči določena Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), je povedal direktor Hel-aira Peter Breznik.

Po Breznikovih besedah, so o kršitvah na področju helikopterske nujne medicinske pomoči obvestili tudi kabinet predsednika republike Janeza Drnovška in Policijsko upravo Maribor. V kolikor njihove tožbe ne bodo uspešno rešene v Sloveniji, "gremo v Evropo", je poudaril Breznik.

Kot je znano, je vlada 11. januarja sprejela spremembe uredbe o organiziranju sil za zaščito, po katerih bodo izvajalca helikopterske nujne medicinske pomoči izbrali z mednarodnim javnim razpisom. Vlada bo oddala tudi koncesijo za izvajanje helikopterskih prevozov. Po novem AMZS ni več edini, vnaprej določeni izvajalec helikopterskih prevozov.

Tako od 13. januarja pa vse do izbire novega izvajalca na javnem razpisu helikopterske prevoze nujne medicinske pomoči izvaja letalska policijska enota slovenske policije. Nalogo omenjena enota opravlja na enak način in z isto opremo, kot sta že pred lanskim 1. decembrom, ko sta reševanje začela opravljati AMZS in Flycom, te helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč izvajali Policija in Slovenska vojska.

Datum javnega razpisa za helikopterske prevoze še ni znan

Predsednik AMZS Boris Perko pričakuje, da se bodo z ministrom za zdravje Andrejem Bručanom sestali ta ali naslednji teden. Glede točnega datuma se še niso uspeli dogovoriti, se je pa minister že odzval na njihovo pismo, je povedal Perko. Bručan je na današnji novinarski konferenci potrdil, da so prejeli pismo AMZS, o tem, kdaj se bodo srečali, pa ni mogel govoriti, saj še niso proučili vseh možnosti.

Minister je med drugim povedal, da se glede mednarodnega razpisa za izbiro izvajalca helikopterske nujne medicinske pomoči še posvetujejo, med drugim tudi z nekaterimi evropskimi državami, kako bi zadevo izpeljali.

Kot je znano, so se 16. januarja sestali Perko in predstavniki Flycoma in se dogovorili o ukrepu, da projekt helikopterske medicinske pomoči zaključijo s čim manj škode. Prav tako pa so ministru za zdravje Andreju Bručanu napisali pismo, v katerem ga naprošajo za skupen sestanek, na katerem mu bodo lahko predstavili celotni znesek in skupne stroške dela. Šele potem, ko bo minister pokril stroške AMZS, bo ta lahko plačala Flycomu še januarski znesek, je takrat povedal Perko.