Heroj Jože Gregorčič Gorenjc namesto bombe dobil jabolko

Deset mladih prostovoljcev iz šestih držav obnavlja park v nekdanji loški vojašnici.

Objavljeno
23. avgust 2012 16.10
Posodobljeno
23. avgust 2012 18.00
Prostovoljci
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka - »Nič ni težko. Prav rada sem tu v Sloveniji. Prijazni ljudje ste in lepo naravo imate,« je med nakladanjem peska v samokolnico razglabljala študentka zgodovine Ilona iz litovske Vilne. Skupaj še z devetimi kolegi iz Latvije, Grčije, Bolgarije, Poljske in Gruzije bo do septembra urejala park v nekdanji škofjeloški vojašnici.

Matjaž Vouk direktor Zavoda O zavoda škofjeloške mladine je pojasnil, da so si letošnje poletje popestrili z dvema delovnima akcijama. Doslej so obnavljali lastne prostore na območju nekdanje vojašnice, od začetka julija pa deseterica tujih prostovoljcev v parku pred mladinskim kulturnim centrom

Pri obnovi uporabljajo reciklirane materiale

Pri rdeči ostrigi ureja zanemarjene poti in klopice. »Park je bil za časa JLA lepo vzdrževan, imel je klopi, športne površine in celo vodomet. V zadnjih 20 letih je vse prerasla trava in ta prostor je Škofji Loki postal v sramoto. Park enkrat letno uporabimo za organizacijo prireditve ob zaključku šolanja dijakov. Ker smo prepričani, da bi ga po obnovi bolj koristno uporabila tudi širša lokalna skupnost, smo se prijavili na razpis Evropske prostovoljne službe Green heart Zeleno srce, da bi postal zeleno srce mesta Škofja Loka.«

Pri obnovi uporabljajo reciklirane materiale, kot so stari zidaki, železo, les, tlakovci in keramične ploščice, ki so jih podarili občani. Iz ploščic je tako na eni od sprehajalnih poti že nastal mozaik. Mladi prostovoljci v teh dneh dokončujejo obnovo spomenika španskemu borcu in heroju Jožetu Gregorčiču Gorenjcu. »Manjkala mu je roka in pol obraza. Priznati moram, da smo ga obnovili malo po svoje.

Obiskovalcem bodo park pokazali 1. septembra

V roki, ki je manjkala, je heroj, po katerem se je tudi nekoč imenovala vojašnica, držal bombo. Mi smo mu dali v roko jabolko in iskreno upam, da se ne bo nihče preveč razburjal zaradi tega,« je dejal Vouk in pohvalil Latvijca Gunarsa in Janisa, ki sta kljub opoldanski pripeki polagala tlakovce ob spomenik. Ilona se je v naslednjem trenutku pridružila Gruzijki Tamar, ki je barvala lesene dele za klopice. Vsak dan je dvojica prostovoljcev ob pomoči lokalnih aktivistov zadolžena za kuhanje kosila in večerje.

V tem času so prostovoljci, ki bivajo v najetih stanovanjih na različnih lokacijah v Škofji Loki, postali prava skupina. Prejšnji konec tedna so se odpravili na štop v Benetke, pred tem pa so spoznavali Škofjo Loko in slovenske znamenitosti, opravili pa so tudi dvodnevni tečaj slovenščine. Tamar, ki je pravkar končala študij poslovne administracije, je zlasti všeč lepa narava, navdušena pa je bila tudi nad koncertom Katalene. Sicer pa se tako kot vsi drugi veseli zaključnega dogodka 1. septembra, ko bodo obiskovalcem pokazali obnovljen park, takrat pa bodo pripravili tudi turnirja v rolkanju in košarki in koncert.