Hidroizolirali klet, dež pa zalil streho

 Polmilijonska obnova državnega zbora končana do konca parlamentarnih počitnic.

Objavljeno
30. avgust 2013 20.45
Prenova parlamenta,Ljubljana Slovenija 29.08.2013
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Gradbeni delavci te dni končujejo skoraj pol milijona evrov vredna obnovitvena dela stavbe parlamenta. Pri tem se je pojavilo nekaj napak, ki jih bodo popravili do ponedeljka, ko se bodo s parlamentarnih počitnic vrnili poslanci in začeli drugi del mandata.

Maja so začeli načrtovano sanacijo meteorne kanalizacije in izvedbo hidroizolacije stavbe DZ v okvirni vrednosti 125.000 evrov. Znesek še ni dokončen, saj dela še končujejo, a od ponedeljka zamakanja in zaradi tega propadanja kletnih prostorov spomeniško zaščitene zgradbe ne bi smelo biti več. Se je pa zapletlo pri obnovi strehe, vredni okoli 177.000 evrov, s katero želi vodstvo parlamenta prihraniti pri porabi energije.

Škodo bo kril izvajalec del

Napaka je nastala pri izolaciji dotrajanega dela strehe in steklenega stropa nad preddverjem balkona razpravne dvorane. Pristojni v DZ so nam pojasnili, da so se med gradbenimi deli zamašili nekateri odtoki in žlebovi, zato je ob močnem deževju v noči iz nedelje na ponedeljek zalilo hodnik v najvišjem nadstropju. V parlamentu zagotavljajo, da večje škode ni. Pisarne menda niso poškodovane, prav tako ne pisarniška in računalniška oprema. V državnozborski službi za odnose z javnostjo pravijo, da bo treba odmašiti odtoke in prebarvati vidne sledi izliva vode. Pričakujejo, da bo stroške za nastalo škodo popravil in finančno pokril izvajalec del, to je gradbeno podjetje Komgrad.

V državnem zboru so prenovili tudi lesena hrastova okna na notranji, dvoriščni strani zgradbe. »Okna so zelo dotrajana, okvirji gnijejo in propadajo, so brez izolacije in povzročajo velike izgube energije,« 85.800 evrov vredna dela argumentirajo v DZ. Lotili so se tudi beljenja dela parlamentarne stavbe, za kar bodo odšteli predvidoma 86.500 evrov. Za 21.000 evrov so z laminati zamenjali tudi nekaj dotrajanih tekstilnih talnih oblog in za dodatnih 9500 evrov obnovili več kot petdeset let stare električne inštalacije.

Prihaja avstrijski predsednik

Poslanci se bodo po dobrem mesecu dni v poslanske klopi vrnili prihodnji teden. Delo bodo začeli najprej parlamentarni odbori, 23. septembra pa bodo na prvi popočitniški seji začeli sprejetje nove zakonodaje in napovedanih varčevalnih ukrepov. Drugih izrednih sej za zdaj ni napovedanih. Že v ponedeljek pa na sprejem k predsedniku DZ Janku Vebru prihaja avstrijski predsednik Heinz Fischer. Bralec nas je opozoril, da ga bo na državniškem obisku pričakala dotrajana in strgana slovenska zastava, ki visi pred parlamentom. Za vzdrževanje omenjenega državnega simbola je pri nas pristojna vlada. V parlamentu so nam pojasnili, da so jih na dotrajanost zastave že večkrat opozorili (nazadnje junija 2013), a vse do danes niso poskrbeli za zamenjavo.