Hojs: Slovenija bo morala v nakup novih oklepnikov

Obrambni minister je dejal, da smo po investicijah v obrambo med članicami Nata na zadnjem mestu.

Objavljeno
10. oktober 2012 21.00
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Bruselj - Pomen varnosti, ki se ga Slovenci po besedah ministra Aleša Hojsa premalo zavedamo, je ponazoril z besedami: »Če si mrtev, ti še jesti ni treba.«

Minister je ob koncu dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov članic Nata dejal, da bo morala Slovenija v nakup novih oklepnikov, vprašanje je le kdaj. »V primeru občutne rasti morda do leta 2020,« je dejal. Načrt naj bi sicer vlada sprejela do konca leta, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zaveznice bi morale za naložbe v obrambno opremo in razvoj namenjati 20 odstotkov obrambnih izdatkov. Kar devet - med njimi tudi Slovenija - jih porabi manj kot deset odstotkov.

Slovenija je med zadnjimi tudi po deležu bruto domačega proizvoda, ki ga namenja za obrambo, »zdaj smo na 1,16 odstotka BDP, kar nas uvršča v zadnjo tretjino članic Nata.«

Poleg tega Slovenija ne bo izpolnila srednjeročnega cilja v skladu z zavezami Nata, da mora vzpostaviti srednjo bojno bataljonsko skupino, ki naj bi morala biti opremljena s 56 oklepniki, in to do leta 2016, kar je bil po ministrovih besedah vselej preveč optimističen cilj.

Minister Hojs poudarja, da Nato razume poslovno odločitev Slovenije o prekinitvi pogodbe za nakup patrij.

Le tri članice Nata izpolnjujejo zavezo o tem, da bi bilo treba za obrambo namenjati vsaj dva odstotka BDP. To so ZDA, Grčija in Velika Britanija.

ZDA sicer prispevajo 77 odstotkov od vseh obrambnih izdatkov članic Nata. V floti ZDA je trikrat več letal, kot jih imajo vse ostale članice skupaj, in devetkrat več bojne opreme, kot je imajo ostale članice skupaj, je problem ponazoril Hojs.

»To nedvomno kaže, da je Evropa zaspala, da bo treba tudi v Evropi začeti razmišljati bolj z vidika varnosti, da bomo morali tudi Evropejci več prispevati k varnosti,« je poudaril.

Po Hojsovih besedah v ZDA izpostavljajo pomen dolgoročne zaveze, naj članice do leta 2025 le pridejo na dva odstotka BDP za obrambo. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen naj bi v povezavi s tem pisal vseh šefom članic zavezništva.

Hojs kritičen do misije EU na Kosovu

Misija EU na Kosovu - Eulex - je neuspešna, nepriljubljena tako med Srbi kot Kosovci ter ne prispeva k napredku pri iskanju politične rešitve, ki je nujna, saj brez nje tudi vojaška prisotnost ne pomaga za dokončno normalizacijo razmer, je bil danes v Bruslju kritičen obrambni minister Aleš Hojs, poroča STA.

Eulex ima po njegovi oceni premalo ljudi, zato Nato v bližnji prihodnosti ne načrtuje zmanjšanja sil, ki sedaj štejejo okoli 6500 vojakov. Slovenija ima na Kosovu okoli 300 vojakov, ki so v glavnem nameščeni pri Peći, kjer varujejo tamkajšnji samostan, dva voda pa sta na severu, v Novem selu, južno od Kosovske Mitrovice.

»Afganistanska vojska bo do konca leta 2014 operabilna«

Obrambni ministri Nata so danes razpravljali tudi o Afganistanu, pri čemer so odločno zavrnili navedbe, da je strategija umika bojnih sil iz države neuspešna. Afganistanska vojska bo po Hojsovih besedah do konca leta 2014, ko je predvideno končanje vseh bojnih operacij, popolnoma operabilna.