»Tudi po pogovoru z Janšo ostajam notranji minister«

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB se je minuli teden Hojs zagovarjal pred DZ.

Objavljeno
21. september 2020 16.30
Posodobljeno
21. september 2020 19.26
Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik
STA
STA
Aleš Hojs tudi po današnjem pogovoru s premierjem Janezom Janšo ostaja notranji minister. Kot je pojasnil za STA, mu je Janša vrnil kuverto z njegovo odstopno izjavo, tudi sam pa se je odločil, da ostane na položaju.

Hojs je po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB se je minuli teden Hojs zagovarjal pred DZ. Glavni očitek interpelacije se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona. Opozicija je temu pristavila še druge očitke, a ni bila uspešna. Predlog za ministrovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, proti jih je bilo 43. Za uspeh interpelacije bi predlagatelji morali zbrati najmanj 46 glasov.

Minister je po interpelaciji ocenil, da lahko k odločitvi premierja o njunem nadaljnjem sodelovanju vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu. Na to temo sta se sešla danes in po srečanju je Hojs pojasnil, da mu je Janša kuverto vrnil in da se je tudi sam odločil, da ostane na položaju. Tudi sicer je usoda ministra vedno v rokah predsednika vlade, je še dodal.