»Vprašljivo, koliko se takšna izjava sploh lahko šteje za zaupno«

Po mnenju pravnega strokovnjaka pri snemanju pogovora z ministrom Počivalškom ni bilo nezakonitosti.

Objavljeno
24. april 2020 14.51
Posodobljeno
24. april 2020 15.03
Na policiji pravijo, da se pregon zaradi kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja začne na zasebno tožbo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mitja Felc, Špela Kuralt
Mitja Felc, Špela Kuralt
Ljubljana – Ko so v oddaji Tarča predvajali posnetek telefonskega pogovora z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, kjer daje jasna navodila o stoodstotnem predplačilu družbi Geneplanet, kar se med drugim ne sklada z njegovimi izjavami pred širšo javnostjo, da nikoli ne plačajo vnaprej in vedno šele, ko medicinski material dobijo, se je postavilo vprašanje o zakonitosti takšnega posnetka.

image
Pravni strokovnjak Matija Jamnik v snemanju pogovora z gospodarskim ministrom glede na okoliščine ne vidi nezakonitosti. FOTO: Milan Simčič
Čeprav kazenski zakonik omenja nezakonito snemanje, ni vse tako črno-belo, poudarja Matija Jamnik iz družbe za pravno svetovanje JK Group. Pravi, da je nezakonito snemanje, kadar storilec s posebnimi napravami prisluškuje pogovoru ali izjavi, ki mu ni namenjena, ali jo zvočno snema, ali tak posnetek predvaja, ali če storilec zvočno snema njemu namenjeno zaupno izjavo drugega brez njegovega soglasja z namenom, da bi tako izjavo zlorabil, ali če posnetek predvaja tretji osebi. Sodna praksa ne daje odgovora, ali telefon šteje za posebno napravo. Sogovornik sicer ocenjuje, da telefona ni mogoče šteti za »posebno« napravo; pri tem pa seveda zgolj predpostavljamo, da je bila izjava posneta s telefonom. 


Pravica nadzirati delo ministrov


»Če govorimo o posneti izjavi ministra, ki je bila izrečena v okviru opravljanja njegove funkcije, je vprašljivo, koliko se takšna izjava sploh lahko šteje za zaupno, glede na to, da ima javnost interes in pravico nadzirati delo ministrov. Še bolj vprašljivo je, ali lahko govorimo o zlorabi take izjave. Po mojem mnenju ne,« je jasen sogovornik.

Dodaja, da četudi bi šlo za zgoraj opisani primer, ko se torej ne zahteva, da bi šlo za zaupno izjavo, je treba pri odločanju o kaznivosti tehtati oziroma upoštevati tudi pravice in interese domnevnega storilca. »Če je posnetek naredil zaradi varstva ali dokazovanja svojih pravic ali interesov ali za obrambo pred zahtevki, po mojem mnenju tako ravnanje ni kaznivo,« še pravi pravni strokovnjak.
 

Hojs: Ne verjamem, da bi eden ali drug snemal ta pogovor


Posnetek je komentiral tudi notranji minister Aleš Hojs: »Iz tega prispevka je bilo razvidno, da so bodisi direktorju blagovnih rezerv Zakrajšku bodisi ministru Počivalšku prisluškovali. Sprašujem se, ali je bila za to dana sodna odredba, če je bila, bomo najbrž izvedeli, zakaj je bila. Ne verjamem, da bi eden ali drug snemal ta pogovor in ga potem sam razkrival novinarjem, tega osebno ne verjamem. Lahko se vprašamo, kaj počnejo tisti, ki so pri nas za te prisluhe in ali so bili ti prisluhi izvedeni v skladu z zakonom.«

Pregon mogoč le na predlog

Na policiji pravijo, da se pregon zaradi kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja začne na zasebno tožbo, kar pomeni, da policija ni pristojna za obravnavo takšnega primera. »Uporaba tovrstnih dokazov v kazenskih postopkih je mogoča, vendar tako kot v ostalih primerih glede uporabe takšnega dokaza velja načelo proste presoje dokazov,« so še dodali.