Hotel Aleksander ruskemu zdravniku

Nikolaj Vorobjev, ki ima najprestižnejši slatinski hotel v najemu, se je že na prvi dražbi odločil za nakup.

Objavljeno
31. julij 2017 16.40
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Ljubljana – Čeprav prve dražbe v stečajih običajno niso uspešne, je najprestižnejši slatinski hotel Aleksander že v prvem poskusu dobil kupca. Nikolaj Vorobjev je butični hotel, ki ga ima dobro leto že v najemu, kupil po izklicni ceni pet milijonov evrov. Že lani je razlagal, da želi v njem razvijati medicinski turizem.

Družba Swi-Medica, ki je v lasti ruskega zdravnika Nikolaja Vorobjeva, je bila edini kupec na včerajšnji dražbi, na kateri je stečajni upravitelj Gregor Dugar prodajal slatinski hotel, osnovna sredstva in drobni inventar hotela ter tudi blagovni znamki hotel Aleksander in restavracija Donatela. Vorobjev je v hotelu sicer že od maja lani, ko ga je vzel v najem, za najemnino je plačeval 5000 evrov na leto. Lani je priznal, da ni hotelir, ampak je cilj medicinski turizem. Svoje klinike že ima v Švici, Moskvi in Beogradu.

Medicinski turizem

Hotel Aleksander je, preden je 7. decembra 2015 končal v stečaju, zanimal tudi družbo SLKI ruskega mogotca Sergeja Kacijeva. Družba je pred dvema letoma že kupila slatinske hotele Grand hotel Rogaška, Hotel Strossmayer in Hotel Styria. Vsi trije so bili prej v lasti družine Pipenbaher, ki je bila tudi lastnica hotela Aleksander.

Hotele, ki jih je kupila družba SLKI, je prodajala avstrijska slaba banka Heta, ki je zahtevala tudi prodajo hotela Aleksander. SLKI se je sicer za nakup zanimala, potem pa dogovor o prodaji ni bil izpeljan in družba Hotel Aleksander, d. o. o., je končal v stečaju.

Stečajni upravitelj Dugar je hotel poskušal ohraniti odprt, imeli so tudi kar nekaj rezervacij, poleg tega je delujoč hotel precej lažje prodati. Z Vorobjevim je Dugar polletno najemno pogodbo sklenil že februarja lani, vendar se je na sklep sodišča glede najema pritožila SLKI, ker niso bili povabljeni na pogajanja o najemu.

Višje sodišče je takrat pritrdilo Dugarju, da »pritožba pomeni neupravičeno oviranje in zavlačevanje pri oddaji premoženja stečajnega dolžnika v najem, in sicer z namenom, da bo pozneje na javni dražbi lahko kupil hotel po nižji ceni«.

Nikolaj Vorobjev ni več le najemnik hotela Aleksander, ampak tudi lastnik. Foto: Špela Kuralt/Delo

Morda je tudi zato Vorobjev pohitel z nakupom. Tudi Dugar je vesel, da je že v prvem poskusu prodal hotel, saj gre za največje premoženje družbe, ki je v stečaju končala zgolj šest let po celoviti prenovi hotela: »S tem je bila prodana glavnina premoženja, ostalo je le še nekaj zalog, nato bo stečaj zaključen.« V stečaju je bilo priznanih okoli 13,6 milijona evrov terjatev.

Po najemu hotela, v katerem je za nočitev z zajtrkom treba odšteti od 430 do 1550 evrov, je v rdečih številkah končala tudi leta 2015 ustanovljena Swi-medica, ki je lansko leto končala s četrt milijona evrov čiste izgube, je pa, kot je razvidno iz poročila, najela posojila.

Že lani je Vorobjev povedal, da ima s hotelom velike načrte in da so vanj, še preden so ga odprli pod najemom, vložili okoli 150.000 evrov. Hotel je imel ob stečaju 22 zaposlenih, lani deset, nato so tudi dodatno zaposlovali. Vorobjev je povedal, da na njegovih klinikah zdravijo več kot 60 različnih bolezni, posebej je poudaril zdravljenje zasvojenosti od prepovedanih drog in iger na srečo.