Hrvaška bo sprejela odločitev sodišča

Hrvaški predsednik Mesić je predlagal, da naj v primeru, če se državi ne moreta dogovoriti o meji, o tem presodi Meddržavno sodišče v Haagu in zatrdil, da bo Hrvaška razsodbo sprejela.

Objavljeno
23. marec 2007 17.38
Zagreb - Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes komentiral izjavo slovenskega premiera Janeza Janše, da morebitna arbitraža o meji med državama Sloveniji ne bi mogla prinesti manj kot sporazum Drnovšek-Račan, in dejal, da bi lahko pomenila nekaj drugega. Predlagal je še, naj v primeru, če se državi ne moreta dogovoriti o meji, o tem presodi Meddržavno sodišče v Haagu. Kar bo sodišče presodilo, bo Hrvaška sprejela, je zatrdil.

"Če se ne moremo dogovoriti o identifikaciji nekaj kilometrov, potem pojdimo identificirat to mejo, saj je meja določena, Badinterjeva komisija je odločila, da meje med bivšimi republikami postanejo meje med novonastalimi državami. Če sami ne moremo identificirati meje, predajmo to Meddržavnemu sodišču v Haagu in naj sprejme razsodbo," je predlagal hrvaški predsednik. "Kar bo presodilo, bomo sprejeli," je dejal.

Mesić se je odzval tudi na izjavo nemške kanclerke Angele Merkel, da širitve Evropske unije ne bo brez odločitve o evropski ustavi. Na ravni EU je bil sprejet sklep, da se nove članice sprejemajo posamično po izpolnitvi pristopnih pogojev, je poudaril Mesić ter izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška pogoje izpolnila in da bo nato sprejeta v EU.