Hrvaška čaka na pravno tolmačenje

Na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve so napovedali, da bo Hrvaška odprla svoj trg nepremičnin za slovenske državljane takoj, ko bo Slovenija poslala pravno obrazložitev zahteve o vzajemnosti.

Objavljeno
22. marec 2007 22.31
Hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović
Zagreb - Na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve in evropske integracije so danes napovedali, da bo Hrvaška odprla svoj trg nepremičnin za slovenske državljane takoj, ko bo Slovenija poslala pravno obrazložitev zahteve, da se vzajemnost določa za vsako posamezno nepremičnino na vsaki posamezni lokaciji. Na srečanju z novinarji hrvaških medijev so še povedali, da bi se vprašanje nepremičnin na podlagi vzajemnosti morda lahko uredilo čez nekaj dni.

Na sedežu hrvaške diplomacije so povedali, da Hrvaško k odpiranju trga nepremičnin obvezujejo tudi pogajanja o polnopravnem članstvu v Evropski uniji. Slovenija ni nobena izjema, saj je "hrvaška praksa glede odpiranja trga nepremičnin za tujce enaka za vse članice EU". Zagreb je sicer sklenil vzajemne pogodbe o nakupu nepremičnin z več kot 20 članicami EU, pojasnjuje neimenovani vir s hrvaškega zunanjega ministrstva.

Po navedbah vira gre za "zrcalni" pristop, po katerem Hrvaška od vsake države, iz katere prihajajo zainteresirane osebe za nakup nepremičnin na Hrvaškem, zahteva prikaz njene prakse na tem področju. Nato v Zagrebu natanko preučijo vse podrobnosti te prakse in "zrcalno" odredijo enake ukrepe za pridobitev nepremičnine na Hrvaškem, kakršni veljajo za pridobitev nepremičnine v državi, iz katere prihaja zainteresirani kupec. Na hrvaškem ministrstvu so ob tem pojasnili, da ima Hrvaška različne sporazume z različnimi državami ravno zaradi različnih praks v vsaki posamezni državi, temeljno načelo pa je nediskriminacija.

Slovenija kriva, da Slovenci niso mogli vsa ta leta kupovati nepremičnin na Hrvaškem?

Kot so še dejali na hrvaškem ministrstvu, je Hrvaška leta 1991 tujcem omogočila pridobitev nepremičnin, vendar to za Slovence zaradi omejitev v slovenski zakonodaji oziroma neobstoja načela vzajemnosti ni bilo mogoče do junija 2006, ko je Slovenija sprejela novi zakon o pogojih za pridobitev pravice za nakup nepremičnin. Iz teh in ostalih zakonskih razlogov je Hrvaška tudi zavrnila vseh 824 zahtev, kolikor so jih od leta 1991 do danes vložili slovenski državljani.

Potem ko je Hrvaška od Slovenija prejela potrdilo, da se lanski zakon nanaša na vse hrvaške državljane, ne le na tiste, ki živijo v Sloveniji, sedaj čaka še na pravno tolmačenje zahteve iz njenega zakona, ki predvideva, da se vzajemnost določa za vsako posamezno nepremičnino na vsaki posamezni lokaciji. Zagreb bo zatem to tolmačenje prenesel v svoj "zrcalni odgovor" in Ljubljani poslal noto, s katero bo vprašanje nepremičnin urejeno, so napovedali v Zagrebu.

Kot so še potrdili na ministrstvu v Zagrebu, je Slovenija s pravnomočno odločbo doslej pozitivno rešila zahtevi dveh hrvaških državljanov, ki živita v Sloveniji, za pridobitev nepremičnin, medtem ko postopek za enega še poteka. Skupno je bilo teh zahtev doslej 17.

Na slovenskem pravosodnem ministrstvu so v ponedeljek poudarili, da so bile doslej izdane tri odločbe glede ugotovitve vzajemnosti za hrvaške državljane glede pridobitve lastninske pravice na nepremičninah v Sloveniji. Ena od teh je že postala tudi pravnomočna.