Hrvaška diplomacija poziva arbitražnega sodišča ne komentira

Namesto odgovorov so napotili na svojo spletno stran, na kateri razlagajo vzroke in posledice za prekinitev arbitražnega sporazuma.

Objavljeno
03. december 2015 13.26
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Zagreb − Hrvaško zunanje ministrstvo danes ni hotelo komentirati poteze arbitražnega sodišča v Haagu, ki je v sredo Slovenijo in Hrvaško pozvalo k predložitvi dodatnega gradiva glede pravnih posledic zadev, ki jih je Zagreb navedel julija, ko je zaradi prisluškovalne afere izstopil iz arbitražnega postopka v sporu o meji.

»Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve nima komentarja, ker je znano, da je Hrvaška po soglasni odločitvi vseh saborskih poslancev izstopila iz procesa arbitraže,« so za STA odgovorili s sedeža hrvaške diplomacije.

Niso povedali, ali se bodo odzvali na povabilo arbitražnega sodišča, in tudi ne, ali imajo nove argumente za svojo odločitev in njene pravne posledice.

Namesto odgovorov so napotili na svojo spletno stran, na kateri podrobno razlagajo vzroke in posledice za prekinitev arbitražnega sporazuma. Kot poudarjajo, je bila hrvaška julijska odločitev posledica objavljenih spornih pogovorov med bivšim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Hrvaška je že večkrat ponovila svoja stališča, da izstopa iz arbitražnega postopka, ki je po njeni oceni nepopravljivo kompromitiran, ter zahtevala razpustitev arbitražnega sodišča. Kot argument so dodali posnetke spornega pogovora, o katerem ni jasno, kdo ga je posnel, so ga pa najprej objavili srbski in nato hrvaški mediji.

Zagreb je sprožil tudi postopek za razveljavitev arbitražnega sporazuma v ZN v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb. Hrvaški premier Zoran Milanović je Sloveniji predlagal iskanje drugega načina za reševanje spora o meji, kar je Ljubljana, ki vztraja pri arbitraži, zavrnila.