Hrvaška ne prodaja zemljišč ob Dragonji

Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo je zanikalo trditve, da je hrvaška stran objavila razpis za prodajo kmetijskih zemljišč na levem bregu reke Dragonje.

Objavljeno
15. december 2006 14.00
Ivo Sanader
Zagreb - Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo je zanikalo trditve, da je hrvaška stran objavila razpis za prodajo kmetijskih zemljišč na levem bregu reke Dragonje. Kot so pojasnili, ministrstvo ni dalo soglasja k zahtevi mesta Buje s 15. novembra za javni razpis za prodajo kmetijskega zemljišča na območju mesta, ker zahteva ni bila popolna. V zahtevi pa katastrska občina Sečovlje ni bila omenjena, zato informacije o tem, ki so se pojavile v javnosti, niso točne, so dodali.

Sklad kmetijskih zemljišč napačno seznanjen o razpisu?

S Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS so prejšnjo sredo sporočili, da so bili oktobra seznanjeni z informacijo, da je hrvaška stran objavila razpise za prodajo kmetijskih zemljišč v lasti Slovenije na levem bregu reke Dragonje. Sklad je o tem seznanil član nadzornega odbora sklada zemljišč Branko Tomažič, in sicer na pobudo skladovega zakupnika Joška Jorasa.

Slovenija prosila Hrvaško za pojasnilo

Slovensko zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da je z diplomatsko noto zaprosilo Hrvaško za pojasnila glede teh trditev. Potrdilo je, da je prejelo dopis sklada glede omenjenega vprašanja, in pristojne organe zaprosilo, naj v skladu s svojimi pristojnostmi preverijo, ali prihaja do kršitev oziroma poseganja v pravico razpolaganja s slovenskim državnim ozemljem.

Prijatelj (SNS) poziva vlado, da ustavi razprodajo slovenskih zemljišč

Poslanec SNS pa je danes na zunanjega ministra Dimitrija Rupla naslovil pisno poslansko pobudo, v kateri ga poziva, na nemudoma zahteva " ustavitev razprodaje slovenskih zemljišč" in o " nezaslišanem posegu Hrvatov v suverenost slovenskega ozemlja" obvesti Evropsko unijo. Poziva ga še, naj evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu predlaga zamrznitev pogajanj s Hrvaško o njenem vstopu v EU.

Hrvaška zaostruje odnose z EU

Sicer pa bo Hrvaška 1. januarja 2008 v celoti uveljavila zakon o ekološko-ribolovnem pasu (ZERP) za članice Evropske unije, torej predvsem za Italijo in Slovenijo, je včeraj sklenila hrvaška vlada in takšen predlog že poslala v sabor. Ta bo danes, sicer brez soglasja vseh strank, to odločitev tudi potrdil. Odločitev bo napisana tako, da bo dopuščala, da se lahko pas uveljavi tudi prej.

Sabor bo obravnaval vladni predlog, vendar tudi predloge opozicije, ki pa predvidevajo takojšnjo uveljavitev ZERP. Premier Ivo Sanader si je v saboru zagotovil dovolj veliko podporo, da ne bo izglasovana drugačna odločitev. Vlada tako ni privolila v predlog SDP Ivice Račana, da bi takoj aktivirali ekološki del pasu, ribolovnega pa 1. julija 2007.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve trdi, da še ni dobilo uradnega predloga za pogovore o ZERP, in upa, da bo spoštovan tristranski dogovor iz leta 2004, ki določa, da Hrvaška do dogovora, ki bo sprejemljiv za vse strani, za članice EU ne bo uveljavljala enostranskih ukrepov.