Hrvaška pošilja v boj za mejo Budislava Vukasa

 Hrvaški arbiter je dober strokovnjak z motivom, da se maščuje Sloveniji.

Objavljeno
28. oktober 2011 18.55
Posodobljeno
29. oktober 2011 06.00
Rok Kajzer, Zagreb; Zoran Potič, notranja politika
Rok Kajzer, Zagreb; Zoran Potič, notranja politika

Zagreb – Čeprav hrvaška vlada še ni uradno potrdila, da je za hrvaškega člana arbitražnega sodišča imenovan Budilsav Vukas, je to neuradno potrdilo več vladnih virov. Njegovo ime se je vse od slovensko-hrvaškega dogovora o arbitraži omenjalo kot najprimernejše za arbitra. Slovenski mednarodni in pomorski pravniki, ki niso vpleteni v priprave za arbitražni postopek menijo, da je Hrvaška vlada imenovala odličnega strokovnjaka.

Vukas je sicer presenetil pred dvema letoma, ko ni nasprotoval arbitražnemu sporazumu s Slovenijo in ko ga ni bilo med podpisniki poziva intelektualcev, ki so zahtevali zavrnitev sporazuma. Med podpisniki sta bila Davorin Rudolf in Vladimir Ibler. »Vsakdo, ki kot državljan Hrvaške, ali še huje, kot strokovnjak, pravi, da smo se s sporazumom odrekli teritoriju, je v resnici zadal udarec naši argumentaciji, dal je avtogol. Enako velja za tiste s slovenske strani, ki jočejo, da se je Slovenija odrekla izhodu na odprto morje,« je takrat dejal Vukas, zadovoljen, da so zaradi sporazuma nezadovoljni – predvsem opozicije – na obeh straneh.

Uresničitev sanj

A je ob tem opozoril, da je tveganje na obeh straneh: da Slovenija ne dobi teritorialne povezanosti ali da Hrvaška izgubi dele morja. O famoznem izrazu »junction« pa, da si ne more zamisliti fraze, ki bi da(ja)la več možnosti za rešitve, ki bi zadovoljile obe strani. Arbitraža je po njegovi presoji »za mednarodno pravo ena pravilna in pravična pot«, ko državi sami ne najdeta rešitve v sporu. Pred dvema letoma je na vprašanje, ali bi privolil biti arbiter, če bi ga vlada povabila, dejal: »Seveda bi. Sanje vsakega profesorja mednarodnega prava so postati tudi mednarodni sodnik (smeh)«.

Ob neki priložnosti je presodil tudi, da je sporazum za Hrvaško dober, ker se v njem ne omenja teritorialni stik v fizičnem smislu besede, temveč povezava Slovenije z odprtim morjem, kar bo po njegovi presoji prešlo v zelo liberalen režim svobodne plovbe, ne pa v teritorialne odstope. Vukas sicer sodi med najbolj priznane hrvaške strokovnjake za pomorsko pravo. Bil je profesor na zagrebški pravni fakulteti, podpredsednik mednarodnega sodišča za pomorsko pravo v Hamburgu, danes pa je predstavnik Hrvaške na Meddržavnem sodišču v Haagu (tožba za genocid proti Srbiji). Velja za prijatelja hrvaškega predsednika Iva Josipovića, ki je bil, sicer še kot poslanec, proti arbitražnemu sporazumu.

Pohvale od pravnikov

Slovenska oblast se na izbor hrvaške strani niso odzvale, spomnimo pa, da je državni zbor na predlog predsednika države Danila Türka imenoval za slovenskega arbitra dr. Jerneja Sekolca. Pravnik dr. Marko Pavliha meni, da je Vukas gotovo eden vodilih hrvaških strokovnjakov za pomorsko pravo, dr. Silvo Devetak pa dodaja, da je Hrvaška z izborom naredila odlično potezo. Vukas bo, kot pravi Devetak, zelo motiviran, saj da se bo poleg branjenja hrvaških interesov želel maščevati tudi Sloveniji, ker mu je preprečila nadaljevanje kariere na mednarodnem sodišču za pomorsko pravo v Hamburgu. Vukas meni, da so pri arbitraži tveganja tako na Hrvaški kot Slovenski strani.