Hrvaška postavila svojo mejo na morju

Hrvaški policisti vsak dan v Piranskem zalivu in vse pogosteje odganjajo slovenske ribiče.

Objavljeno
19. maj 2017 13.29
Posodobljeno
19. maj 2017 13.29
Predstavljanje novog ophodnog policijskog broda 120412 Rijeka, 12.04.2012 - Predstavljanje novog ophodnog policijskog broda
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran − Vse kaže, da je Hrvaška že postavila svojo mejo na morju, ki jo bo branila tudi po drugačni odločitvi arbitražnega sodišča. Hrvati očitno že vedo, da meja ne bo na sredinski črti, sicer si ne bi že dve leti dovolili flagrantnih in rednih kršitev arbitražnega sporazuma. Število incidentov se je povečalo v zadnjem mesecu, odkar je abitražno sodišče sporočilo, da bo odločitev sporočilo letos. Kar dve hrvaški policijski plovili sta vsak dan v morju, ki velja za sporno. To dokazuje tudi nedavni incident, ki se je zgodil pred več kot tednom dni, visoko v slovenskem morju, 4,2 navtične milje od piranske Punte (torej zunaj Piranskega zaliva), v smeri proti Gradežu.

Glede na pozicijo incidenta z ribiško ladjo Deklica, o kateri je poročal Dnevnik, sklepamo, da gre za zaostrovanje in očitno izzivanje hrvaških policijskih čolnov, saj so hrvaški policisti prišli s čolnom in z več kot 25 metrov dolgo policijsko ladjo Marino Jakominić, in to nekaj milj pred piransko Punto v smeri proti Gradežu (zunaj Piranskega zaliva).

To dogajanje je laikom težko dokazovati, saj policijska plovila izključijo lastne avtomatske identifikacijske naprave, ker bi bilo mogoče njihovo plovbo (manevre) spremljati z vsakega osebnega računalnika na avtomatski identifikacijskem sistem, ki je dostopen po spletu. Policijska ladja Marino Jakominić je bila zgrajena pred nekaj leti in je namenjena patruljiranju in reševanju na pomorsko zahtevnejšem območju Kvarnerja. Povsem logično je, da jo je hrvaška policija preselila v Umag s povsem natančno določeno nalogo.

Za povečavo kliknite na grafiko

Kot nam je povedal koprski ribič Elvino Sabadin, je s svojim čolnom za ribolov bele ribe z globinsko povlečno mrežo po dveh mesecih odsotnosti iskal ribo na več mestih v slovenskem morju. »Lovil sem tudi pred Piranom, in to na mestu, kjer sem prej lovil brez zapletov. Tokrat sta se na kakih pet metrov od mojega čolna približali dve hrvaški plovili, ena od teh je res velika, kakih 30 metrov dolga, in me po megafonu glasno opozorili, da sem v hrvaškem morju in naj se umaknem. Kmalu je k nam priplul tudi slovenski policijski čoln P 66, ki je dogajanje sprva opazoval. Kaj se je dogajalo med tremi policijskimi plovili po tem, ko sem odplul, ne vem. Jaz se s policijo nisem prepiral niti jih nisem fotografiral, ker iz teh dogodkov ne delam zapletov ali problemov, ampak opravljam svoje delo za preživetje. Imam dovolj problemov s tem,« je povedal Elvin Sabadin, ki sicer opaža, da so Hrvati zadnji dve leti spet prisotni na morju blizu Pirana. Očitno se je v zadnjih dveh mesecih, kar ga ni bilo na svojih loviščih in na uradnem slovenskem ribolovnem območju, pri Hrvatih nekaj spremenilo.

V slovenski policiji so potrdili, da sta 11. maja ob 10.41 v slovensko teritorialno morje vpluli dve plovil hrvaške policije, kjer je ribolov izvajala slovenska ribiška ladja. »Posadka slovenskega plovila je opozorila plovili hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Po tem sta hrvaški plovili zapustili kraj dogodka. Policija je 17. maja o tem obvestila ministrstvo za zunanje zadeve.« Predstavnica policije za odnose z javnostjo Vesna Drole drugih podrobnosti ni hotela razkriti. Pojasnila je le, da imajo posadke slovenske policije navodilo, da se izogibajo incidentom. Prav tako ni hotela potrditi natančnih koordinat dogodka niti tega, kako bo ravnala policija po odločitvi arbitražnega sodišča.

Od nekaterih predstavnikov slovenske policije smo izvedeli, da je hrvaška policija pred Piranom izzivalno in nevarno plula proti slovenskemu policijskemu čolnu P 66, vendar plovila niso trčila ali prišla v stik. Slovensko zunanje ministrstvo nam še ni odgovorilo na vsa vprašanja, vendar je že napovedalo protestno noto. Več slovenskih ribičev pa je hudo jeznih na predstavnike države, saj so prepričani, da jim ne omogoča varnega opravljanja dela na uradnem slovenskem ribolovnem območju. Nekateri so prepričani, da so hrvaški policisti aktivnejši od razkritja prisluškovalne afere poleti 2015, ko so se Hrvati politično odločili za odstop od arbitražnega sporazuma. Izolski ribič Robert Radolovič pa trdi, da so hrvaški policisti aktivnejši zadnja tri leta, od tedaj, ko so se vse večje ribiške barke morale opremiti z AIS-sistemom. Od tedaj njihovo delo lahko sproti spremljajo tudi v Pulju. Ko tam zagledajo, da se je slovenska ribiška barka približala sredinski črti, imajo umaški pomorski policisti že nalogo, da posredujejo. In umaški pomorski policisti nimajo izbire. »Nemalokrat smo vlekli mreže družno: mi v sredini, na vsaki strani pa slovenski in hrvaški policijski čoln. Vse so posneli, pofotografirali in popisali, nam rekli, da tega ne smemo početi, toda več od tega nismo doživeli. Zdaj se stvari, kot kaže, spreminjajo,« pove Radolovič.

Omenjeni incident je samo eden v vrsti, ki je prišel v javnost. O tem, da so danes zjutraj hrvaški policisti pripluli vse do izliva Dragonje, nihče ni poročal, ker se pač nobenemu ribiču ni zgodilo ničesar, slovenski policisti pa so dogodek samo zabeležili, kot to počnejo skoraj vsak dan.