Hrvaška prodaja slovensko zemljo

Hrvaška že dalj časa načrtno in po zelo ugodni ceni prodaja zemljišča ob levem bregu Dragonje, za katera se državi prepirata že več kot 15 let.

Objavljeno
12. februar 2007 20.18
V levem kotu igralnica Mulino, pred parkirišči Jorasova hiša, zgoraj desno soline
Sečovlje – Hrvaška že dalj časa načrtno in po zelo ugodni ceni prodaja zemljišča ob levem bregu Dragonje, za katera se državi prepirata že več kot 15 let. Po katastrskem stanju iz 25. junija 1991 je zemljišče pripadalo Sloveniji in je bilo v zemljiški knjigi vpisano kot družbena lastnina. Takšno je postalo last Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Toda s tem, ko je Hrvaška leta 1993 ponaredila zemljiško knjigo za območje katastrske občine Sečovlje, jo prenesla v bujsko geodetsko izpostavo in jo spremenila v katastrsko občino Dragonja, je problem meje postal tudi problem lastništva.

Na probleme dvojnega lastništva nas je opozoril Joško Joras. Ugotovil je, da je zemljišče, ki mu ga je oddal Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, pred skoraj desetimi leti Hrvaška prodala hrvaškemu državljanu iz Kaštela. In to po smešno nizki ceni – za vsak kvadratni meter zemljišča je plačal le eno kuno. Na problem je Joras opozoril že pred časom in tedaj skupaj z Antonom Škofom (prav tako zakupnikom zemljišč ob Dragonji) in Marjanom Podobnikom zahteval od sklada, da ukrepa. Sergij Daolio, direktor sklada, je že pred mesecem obljubil, da bo sklad pripravil predlog ukrepov, vendar jih doslej še ni.

SNZ pri SLS poziva k odločnejši politiki do Hrvaške


Upravni odbor Slovenske narodne zveze (SNZ) pri SLS je danes izrazil pričakovanje da bodo slovenski organi v zvezi vprašanja meje s Hrvaško "skladno z določili ustave in zakonov ščitili slovensko ozemlje, slovensko morje in državljane Slovenije". "V nasprotnem primeru bomo sprožili postopke za ugotavljanje odgovornosti," so zapisali v sklepih, v katerih so obtožili sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, da ne ščiti svoje lastnine na levem bregu Dragonje, so sporočili iz vladne SLS.

"Slovenija nadaljuje z nedosledno politiko, številni organi pa z neukrepanjem ali napačnim ukrepanjem neposredno kršijo zakonske obveznosti," ugotavlja upravni odbor SNZ pri SLS. Pri tem sprašujejo sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, "zakaj kljub dokazom, da Hrvaška prodaja zemljišča v lasti sklada na levem bregu Dragonje, ne sprožijo postopkov za zaščito svoje in s tem slovenske lastnine". Sprašujejo tudi slovensko zunanje ministrstvo, "zakaj kljub dokazom, da je Hrvaška ponaredila kataster za zemljišča na levem bregu Dragonje, skupaj z drugimi pristojnimi ustanovami ne sproži ustreznih meddržavnih in mednarodnih postopkov".

Na to vprašanje je sicer danes opozoril tudi vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič, ki je vlado pozval, naj prepreči prodajo slovenskega ozemlja ob levem bregu Dragonje, ki naj bi ga izvajala Hrvaška.