Inšpektor kaznoval hrvaška ribiča

Diego Makovac je prejel sedem kazni, Ezio Kocijančić pa dve.

Objavljeno
27. februar 2018 17.56
vidic MEJA
B. Š., Ma. F., STA
B. Š., Ma. F., STA

Savudrija – Prvič od implementacije arbitražne razsodbe o meji je slovenski ribiški inšpektor kaznoval dva hrvaška ribiča, ker sta ribarila v slovenskih teritorialnih vodah. Ribič Diego Makovac je prejel sedem plačilnih nalogov, Ecio Kocijančić pa enega. Na vsakem je kazen 420 evrov, ker sta ribarila brez dovoljenja, in še 420 evrov, ker sta inšpektorju onemogočila dostop do plovila.

Po poročanju Glasa Istre je Makovac dejal, da so hrvaški ribiči ravnali po napotkih hrvaške policije. Inšpektor je pri izdaji naloga navajal objave hrvaških medijev, iz katerih je izvedel, da je Makovčev čoln vplul v slovensko morje ob spremstvu hrvaške policije.

Predsednik ribiškega ceha istrske županije Robert Momić je izjavil, da bodo kazni predali ministrstvu za notranje zadeve in počakali na nadaljnja navodila hrvaške vlade.

Hrvaški ribiči se bojijo, da bodo zaradi kazni slovenske inšpekcije dobili kazenske točke, zaradi katerih se ne bodo mogli prijaviti na razpise skladov Evropske unije ter da bodo morali vrniti že pridobljeni denar, je še poročala HTV.