Hrvaška si prisvaja kranjsko čebelo

Hrvaška je v pristopnih pogajanjih z EU v enem izmed pogajalskih izhodišč navedla, da je kranjska čebela njihova avtohtona čebela. Predsednik SLS Radovan Žerjav je prepričan, da mora Slovenija proti temu glasno protestirati.

Objavljeno
25. september 2009 19.21
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Hrvaška je v pristopnih pogajanjih z EU na področju kmetijstva kot pogajalsko izhodišče navedla, da je kranjska čebela njihova avtohtona čebela, je povedal predsednik SLS Radovan Žerjav. Prepričan je, da bi morala Slovenija proti temu protestirati in odločno ukrepati, drugače se bo zgodilo isto kot pri lipicancih.

 

Žerjava je navajanja kranjske čebele kot hrvaške avtohtone čebele "zares zbodlo". "Sem zgrožen in brez besed," je pojasnil. Opozoril je, da je Slovenija zaradi premajhne odločnosti lipicanca "na nek način na pol izgubila". "Ali bomo sedaj izgubili tudi kranjsko čebelo?" se je vprašal.

 

Predsednik SLS ima v zadnjem tednu občutek, da se SLS skuša predstaviti kot stranko, ki je proti vstopu Hrvaške v EU. "To absolutno zavračam," je poudaril in zatrdil, da je SLS za čim prejšnji vstop slovenske južne sosede v evropsko povezavo. "Vendar brez slovenskega ozemlja, slovenskega morja in brez kranjske čebele," je še dejal.

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v odzivu na mnenje Žerjava poudarja, da je Slovenija v dosedanjih pogajanjih s Hrvaško odločno izrazila nestrinjanje z navedbo v hrvaških dokumentih, da je kranjska čebela avtohtona na območju Hrvaške. V pogajanjih je bilo doseženo, da je v osnutku skupnega stališča Evropske unije jasno navedeno, da to vprašanje ni del pristopnih pogajanj Hrvaške z EU. S tem so slovenski interesi ustrezno zaščiteni.

 

Hrvaška je v svojem pogajalskem izhodišču namreč navedla, da je kranjska čebela avtohtona na območju Hrvaške. Slovenija je že septembra lani Evropsko komisijo posebej opozorila na to vprašanje, ki zadeva avtohtonost kranjske čebele na ozemlju Slovenije. Izrazila je nestrinjanje z omenjeno navedbo Hrvaške ter poudarila, da je kranjska čebela avtohtona vrsta, ki je skladno s slovenskim pravnim redom zakonsko zaščitena na območju Slovenije. Prav zato je v Sloveniji dovoljena vzreja, reja in promet le s to avtohtono čebeljo vrsto.