Hrvaški general Čermak zanikal podkupovanje Janše

Odvetnik hrvaškega generala Ivana Čermaka je zanikal navedbe hrvaškega trgovca z orožjem Marina Tomulića, da je Čermak leta 1991 v Luki Koper pri uvozu orožja za Hrvaško tedanjemu ministru za obrambo Janezu Janši ter ministru za notranje zadeve Igorju Bavčarju izročil podkupnino, je poročala TV Slovenija.

Objavljeno
02. marec 2011 21.37
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Ivan Čermak je zaradi suma vojnih zločinov priprt v Haagu, zato z njim ni mogoče priti v stik, so navedli v osrednjem televizijskem dnevniku nacionalne televizije. Čermakove izjave jim je danes posredoval njegov odvetnik Steven Kay, je povzela STA.

"Ne vem, zakaj Marin Tomulić omenja moje ime. Takrat nisem hodil v Koper, nisem se pogajal o prevozih, sploh pa nisem prevzel nobenega tovora. (...) Ni mi znano, da bi kateri slovenski uradnik po navodilih Janeza Janše v tistem, za obe državi težkem obdobju, zahteval protiusluge ali provizijo. Za vso pomoč jim bomo večno hvaležni," je po poročanju TV Slovenija dejal Čermak.

Tomulić je na Čermakovo zanikanje o podkupovanju dejal, da Čermak zagotovo ne more povedati, kar bi želel, zato je Tomulić podvomil, da je izjava njegova.

Tudi odvetnik generala Vladimirja Zagorca, ki je bil po Tomulićevih navedbah prisoten ob domnevni predaji denarja, Tomulićevih trditev za slovenske medije ni potrdil, je še poročala TV Slovenija.

Kot je znano, je hrvaški posrednik v trgovini z orožjem Marin Tomulić v knjigi avstrijskega raziskovalnega novinarja Richarda Schneiderja o aferi Hypo obtožil predsednika SDS in nekdanjega ministra za obrambo Janeza Janšo prejemanja podkupnin pri uvozu orožja v Luko Koper med embargom leta 1991.

Tomulić je pred dnevi za oddajo Odmevi na TV Slovenija zatrdil, da se je z Janšo in Igorjem Bavčarjem srečal oziroma ju videl, ko so čakali ladjo v Luki Koper. Zatrdil je, da so bili takrat poleg njega v Kopru prisotni še Čermak, takratni namestnik hrvaškega notranjega ministra Željko Tomljenović in Vladimir Zagorac, piše STA.

"V Koper smo prišli par ur preden je ladja priplula. Čermak je bil zelo slabe volje in prav takrat je rekel vsem, da je predsednik Franjo Tuđman nezadovoljen zaradi zahteve Janše in Bavčarja glede podkupnine oziroma 250.000 dolarjev," je pojasnil Tomulič in dodal, da je vedel za vsebino torbe, saj mu je zanjo povedal Čermak.