Hrvaški novinar dobil vabilo Slovenske vojske za rezervne enote

Mesić za STA danes ni hotel pojasniti, kako se je to sploh lahko zgodilo, da je prejel vabilo slovenskega obrambnega ministrstva.

Objavljeno
17. november 2015 14.52
jer*Begunci v Sloveniji
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Zagreb − Novinar hrvaškega časnika Jutarnji list Matija Mesić je dobil vabilo slovenskega obrambnega ministrstva, naj se pridruži rezervnim silam Slovenske vojske. Po preverjanju njegovih motoričnih sposobnosti se bo lahko priključil slovenskim vojakom, če bo primanjkovalo ljudi za varovanje državne meje, so Mesiću pojasnili v Ljubljani.

Kako so prišli do mojega imena, je precej zapleteno, je pa vabilo zelo resno, piše danes Mesić. V telefonskem pogovoru z uradnico na slovenskem obrambnem ministrstvu so Mesiću potrdili, da Slovenija potrebuje rezervne sile ter da so začeli vpoklic vojaških rezervistov, da bi zavarovali slovenske nacionalne interese. Pisna vabila, naj se prijavijo v rezervne sile, so dobili nekdanji vojaki pa tudi prostovoljci, ki so opravili osnovno vojaško usposabljanje, navaja Mesić.

Mesić za STA danes ni hotel pojasniti, kako se je to sploh lahko zgodilo, da je prejel vabilo slovenskega obrambnega ministrstva. Le kratko je povedal, da je šlo za napako.

Da ni šlo za napako, pa je pojasnil tiskovni predstavnik Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (Mors) Aleš Sila. Mesić je namreč leta 2007 prostovoljno služil v Slovenski vojski in na podlagi teh podatkov so ga povabili v rezervo. Po podatkih ministrstva ima Mesić slovensko državljanstvo, prav tako so vabili poslali na novinarjev naslov na območju Novega mesta, od koder ga je Mesić tudi prejel. Ali ima novinar tudi hrvaško državljanstvo, na Morsu ne vedo.