Hrvaški pravniki zoper Slovenijo

V bran hrvaških stališč pri zadnjem zapletu s Slovenijo se je državotvorno vključila tudi akademija pravnih znanosti oziroma njeno predsedstvo in znanstveni svet.

Objavljeno
31. januar 2007 14.11
Stipe Mesić
Zagreb – V bran hrvaških stališč pri zadnjem zapletu s Slovenijo se je državotvorno vključila tudi tukajšnja akademija pravnih znanosti oziroma njeno predsedstvo in znanstveni svet. Vrh akademije se je nenadoma, menda zaradi slovenske protestne note, odločil, da bo sodeloval v »odločnem nasprotovanju pravno neutemeljenim stališčem Slovenije o meji med državama«, državnemu vrhu pa je sporočil, da mu bo pri tem boju ponudil vso strokovno in znanstveno pomoč.

Slovensko stališče, da Hrvaška s koncesijo Ini za raziskave v severnem Jadranu posega po nerazdeljenem delu morja nekdanje SFRJ, je za akademijo »v nasprotju z nedvoumnimi zgodovinskimi dejstvi o obstoječih mejah med Slovenijo in Hrvaško, ki temeljijo na mednarodnem pravu in so skladne s tem pravom«. Vrh pravne akademije zavrača tudi slovenska stališča, da meja ni določena, še posebno na morju ne, saj republike SFRJ teh meja niso imele. Tudi ta stališča, pravijo, nimajo podlage v zgodovinskih dejstvih in v mednarodnem pravu.

V celoti so podprli stališča hrvaškega zunanjega ministrstva (MVP), da je sukcesija Jadrana nesprejemljiva, saj ni skladna z mednarodnimi predpisi. Takšna hrvaška stališča, pravijo, so pravno utemeljena. Utemeljena je tudi izjava hrvaškega predsednika Stjepana Mesića, da je meja med državama znana, ker »imamo mejo s kopnega na morje«. Akademija bo oblikovala znanstvena stališča o meji med državama, ki ne bodo imela le »neposrednega cilja odgovora na slovenska stališča«, pač pa bodo po potrebi dana na vpogled tudi »ustreznim telesom mednarodnih organizacij in integracij«, je še napovedalo vodstvo akademije.

Diplomatska vojna med Ljubljano in Zagrebom čedalje bolj spominja na otroške igrice kavbojev in Indijancev, pa piše komentator reškega Novega lista. Na slovenska opozorila, da meja ni določena (in da zato Ina ne bi smela iskati nafte v severnem Jadranu), Hrvaška naivno odgovarja kot »rdečekožci«, ki so nazadnje ostali brez prerije, piše omenjeni časnik.

Globus: Hrvaška poslala protestno noto o Sloveniji ZN in EU

Hrvaški tednik Globus pa v današnji izdaji piše, da je hrvaška vlada poslala protestno noto na Združene narode, kateri opozarja, da slovenska vlada ne spoštuje konvencije ZN o pomorskem pravu in posega za tujim ozemljem. Globus dodaja, da je nota po vsebini in ostrem tonu podobna diplomatski noti, ki jo je Hrvaška poslala prejšnji ponedeljek Sloveniji in evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu. Tednik še ocenjuje, da so odnosi med državama prišli v obdobje napetosti.

Pavliha predlaga spremembo taktike do Hrvaške

Podpredsednik državnega zbora in poslanec LDS Marko Pavliha je danes na predsednika DZ Franceta Cukjatija in na vlado naslovil pisno poslansko pobudo, v kateri predlaga, naj vlada zaradi "iz dneva v dan bolj arogantne in zlovešče" politike Hrvaške do Slovenije spremeni svojo taktiko glede sosednje države. Ukrepi, ki jih predlaga Pavliha, vključujejo odpoklic slovenskega veleposlanika v Zagrebu na "posvet" domov in javno priporočilo vlade prebivalstvu, naj letos ne počitnikuje na Hrvaškem.

"Žalosti me in skrbi, ker so hrvaška politika, mediji in javnost iz dneva v dan bolj arogantni in zlovešči do Slovenije," je zapisal Pavliha v svoji poslanski pobudi, v kateri je zapisal, da hrvaški premier Ivo Sanader "lomasti po diplomatskem parketu kot pobegli slon v trgovini s porcelanom", medtem ko hrvaški predsednik Stipe Mesić "mesi nekakšne morske pogače, ki so popolnoma neokusne z vidika mednarodnega prava". "Sosedom je ljubše balkansko čofotanje kot evropski kravl," še ocenjuje Pavliha, prepričan, da volje za pogajanja na hrvaški strani ni več. "Verovanje v morebitno čudežno arbitražo ali mednarodno sodišče pa je metanje morske soli v oči," je še zapisal Pavliha.

Vladi je poslanec zato predlagal, naj odpove predvideno skupno sejo hrvaške in slovenske vlade na Bledu, vstop Hrvaške v Evropsko unijo pogoji z rešitvijo vseh odprtih vprašanj s Slovenijo, v reševanje sporov med državama pa pritegne evropske institucije.

Vlada naj Slovenkam in Slovencem tudi javno odsvetuje, da letos preživijo počitnice na Hrvaškem, še predlagal Pavliha, ki meni, da bo Hrvaška sporočilo, ki se bo izkristaliziralo v primanjkljaju hrvaške turistične blagajne, morda bolj razumela kot diplomatski in pravni jezik. Hitro pa naj Slovenija izbere tudi slovenskega kandidata za Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu (ITLOS), predlaga Pavliha v luči najnovejšega zapleta med Slovenijo in Hrvaško glede meje na morju.

"Zavedam se, da so nekateri moji predlogi skorajda radikalni, vendar mi takšno reakcijo narekuje domovinska zavest," je še zapisal poslanec v svoji pobudi.