Hrvaški zgodovinski dolg Sloveniji?

Slovenska ljudska stranka meni, da ima Hrvaška do Slovenije moralni dolg, ker so Slovenci morali prepustiti del svojega ozemlja Italiji po letu 1945, v Istri pa so rešili Hrvate pred iztrebljenjem.

Objavljeno
28. marec 2007 13.15
Janez Podobnik je zelo zadovoljen z rezultati
Zagreb - Slovenska ljudska stranka meni, da ima Hrvaška do Slovenije moralni dolg, ker so Slovenci morali prepustiti del svojega ozemlja Italiji po letu 1945, v Istri pa so rešili Hrvate pred iztrebljenjem, piše hrvaški tednik Nacional. Časnik navaja izjavo predsednika SLS Janeza Podobnika, ki meni, da bo morala Hrvaška celoten Piranski zaliv prepustiti Sloveniji zaradi "hrvaškega zgodovinskega dolga Sloveniji".

Tednik dodaja, da Podobnikova resolucija o meji med Hrvaško in Slovenijo, ki je poslal v parlament, počiva na tezi, da naj bi Hrvaška prepustila Sloveniji sporna ozemlja zaradi domnevnega dolga, kar tednik ocenjuje kot odpiranje popolno novega vprašanja v meddržavnih odnosih ter kot zaostrovanje slovenske politike.

"Ključni element slovenske teze o hrvaškem zgodovinskem dolgu je dejstvo, da je Slovenija morala po drugi svetovni vojni prepustiti Italiji veliko območje okrog Trsta in Milj ter je na ta način zgubila tudi približno deset odstotkov takratnega prebivalstva," navaja tednik. Dodaja, da se ta del resolucije naslanja na besedilo slovenske zgodovinarske Milice Kacin Wohinz iz leta 1999, v katerem trdi, da je bila Hrvaška bolj uspešna, ko so določali meje po drugi svetovni vojni.

Milica Kacin Wohinz trdi, da so med dvema svetovnima vojnama tržaški in goriški Slovenci vzdrževali upor proti italijanskemu raznarodovanju istrskih Hrvatov v času fašizma, ker je bila hrvaška inteligenca pregnana, hrvaški narodni domovi in tiskarna pa porušeni. "Moje besedilo, ki je omenjeno v resoluciji, govori o zgodovinski navezanosti Slovencev in Hrvatov v Istri, tudi v skupni slovensko-hrvaško organizaciji Edinost," je izjavila Milica Kacin Wohinz.