Hrvati v Sloveniji si želijo status narodnostne manjšine

Zveza hrvaških društev v Sloveniji bo v prihodnjih dneh predsedniku slovenskega parlamenta Pavlu Gantarju izročila pobudo za urejanje formalnopravnega položaja hrvaške manjšine v Sloveniji, piše reški časopis Novi list. Zahtevo bodo predstavili tudi slovenski vladi in tako zahtevali priznanje hrvaške manjšine v Sloveniji.

Objavljeno
01. marec 2011 12.04
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Hrvaška manjšina v Sloveniji bo zaenkrat zahtevala priznanje kulturnih pravic in pravico do finančne pomoči, ne pa tudi pravice do poslanca v parlamentu, je po pisanju STA za Novi list pojasnil predsednik Zveze hrvaških društev Petar Antunović. Dodal je, da niso hoteli zaostrovati zahtev, zaastopanost v parlamentu pa bo naslednji korak Zveze hrvaških društev.

Kot piše Novi list, je pobudo podpisalo enajst hrvaških društev, ki delujejo v Sloveniji, in hrvaška katoliška misija v Ljubljani, kjer živi okoli 10.000 Hrvatov.

Časnik dodaja, da je pobuda za priznanje hrvaške manjšine v Sloveniji logičen korak, potem ko je Hrvaška lani vrnila Slovence in Bošnjake v preambulo ustave. S tem je Hrvaška popravila greh pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana iz leta 1997, ko je Slovence in Bošnjake izbrisal iz ustave, pisanje Novega lista povzema STA.

Kot posledica integracije in asimilacije se število Hrvatov v Sloveniji neprestano zmanjšuje; v Sloveniji je leta 2002 živelo 35.642  Hrvatov, medtem ko jih je bilo leta 1991 po popisu prebivalstva 52.876, še piše Novi list in dodaja, da je upoštevajoč tiste, ki so hrvaščino navedli kot materni jezik, v Sloveniji 54 tisoč Hrvatov.